Příprava je snadná a rychlá, dokonce bych řekla, že ani začátečníci zde nemají co pokazit. A pokud narazíte na problém se sháněním mletých mandlí, ani tím se netrapte. Kupuji mandle celé, stejně jen tak si uchovávají maximum vitaminů, minerálů… A že jich tam mají!!! Mandle pak pomocí mlýnku, blenderu, jakéhokoli nožového mixéru nebo tyčového mixéru rozmělníte na jemnou moučku. Snad jen soutěž krásy tento moučník nevyhrává, ale chutí a servírováním vše jistě zachráníte.
Ingredience:
Na náplň:
700 g rebarbory, nakrájené na 2cm kousky
700 g jablek kyselejší odrůdy, oloupané a na kostičky nakrájené
70 g třtinového cukru
lžička skořice, špetka zázvoru, špetka kardamomu
Na těsto:
3 ‚šťastná‘ (bio) vejce
200 g třtinového cukru
200 g másla, velmi změklého
200 g mletých mandlí
hrst mandlí sekaných nebo plátkovaných na posypání
Na servírování:
300 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Ovoce (rebarboru a jablka) spolu s cukrem a kořením dejte na větším pekáči péct do trouby přibližně na 20 minut, dokud nezměkne. Můžete také tento proces udělat ve větším hrnci na plotně.
3. Ve střední míse ušlehejte vejce spolu s cukrem do pěny. Když jsou vejce s cukrem pěkně nadýchaná, vmíchejte máslo s mletými mandlemi do hladkého krémového, až pastovitého těsta.
4. Do velké zapékací mísy nebo na větší pekáč rozprostřete rebarborovou náplň. Pokryjte ji rovnoměrně mandlovým těstem a posypte mandlemi. Já jsem použila dvě kulaté mísy, a to hlavně kvůli focení, tak se nenechte zmást velikostí té mé. Náplně i těsta je podle receptu více. Odpovídá běžnému plechu nebo velké zapékací míse (30 × 20 cm).
5. Pečte 20–25 minut dozlatova.
Servírujte teplé se lžící zakysané smetany nebo řeckého jogurtu. Úžasné je, že i třetí den je dezert stejně lahodný.
Kdo je Markéta Pavleje:
S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčení je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se je napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog najdete na www.kitchenette.cz