Doba přípravy:
10 minut, vaření: 10 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
3 vejce
1 svazek ředkviček
1 svazek jarní cibulky
200 g polníčku (viz Něco navíc)
Na zálivku:
6 lžic panenského olivového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
100 ml domácího zeleninového vývaru
1 lžička bílého vinného octa
mořská sůl a drcený pepř
případně kapka medu
Příprava:
1. Vejce uvařte natvrdo, nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky. Z omytých ředkviček nakrájejte měsíčky, cibulky (kromě jedné) najemno nasekejte. Všechnu zeleninu lehce promíchejte v míse a dejte do lednice.
2. Na zálivku metlou rozšlehejte olej s hořčicí. Přilijte studený vývar, ocet a opepřete a osolte. Znovu vše vyšlehejte; podle chuti můžete přidat kapičku medu. Zeleninu rozdělte na talířky, přidejte plátky vajec a přelijte vše zálivkou. Salát ozdobte odloženou jarní cibulkou pokrájenou na kolečka.
Něco navíc:
Koupíte-li polníček na farmářském trhu, přímo od farmáře, nebo si ho dokonce vypěstujete na zahrádce, bude od hlíny. Nejdřív z něj proto odštípněte kořínky, dobře ho omyjte a nechte okapat nebo opatrně osušte v salátové odstředivce. Pak pokračujte v přípravě podle receptu.
Další recepty najdete na www.apetionline.cz