Recept na malinový dort

Doba přípravy: 30 minut + pečení 30–35 minut

Počet porcí: 12 kousků

Ingredience:
160 ml mléka
1 lžíce másla
1 lžíce vanilkového extraktu
3 vejce, žloutky a bílky odděleně
225 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
3 lžíce kakaa holandského typu
1 lžička prášku do pečiva

Na náplň:
125 ml smetany ke šlehání
125 g čerstvých nebo rozmrazených okapaných malin

Na polevu:
160 ml smetany ke šlehání
160 g kvalitní 70procentní hořké čokolády, nalámané
čerstvé maliny na ozdobu

Příprava:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si formu ve tvaru srdce – buď ji vyložte pečicím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2. Máslo s mlékem dejte do malého kastrůlku a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Pak vmíchejte vanilkový extrakt a dejte stranou. Do misky prosejte mouku, kakao a kypřicí prášek. V jiné větší míse umíchejte žloutky s cukrem tak, aby zesvětlaly a nabyly. Zvlášť vyšlehejte bílky na sníh. Ke žloutkům vlijte lehce zchladlé vanilkové mléko a pomalu vmíchejte směs mouky s kakaem. Nakonec opatrně kovovou lžící zamíchejte sníh z bílků. Těsto přesuňte do formy a pečte asi 30–35 minut. Než dort vytáhnete z trouby, zkuste do něj zapíchnout dřevěnou špejli – pokud zůstane čistá, je dort upečený. Nechte vychladnout.

3. Zchladlé srdce pomocí ostrého dlouhého nože podélně rozpulte. Smetanu ušlehejte a vidličkou do ní rozmačkejte maliny a hmotou naplňte dort.

4. Na plotýnku postavte pánev s horkou vodou, do ní postavte rendlík s nalámanou čokoládou a smetanou. Zahřívejte, až získáte tekutou a lesklou polevu. Pomocí paletového nože (nebo gumové stěrky) ji naneste na dort a po obvodu srdce přitiskněte čerstvé maliny.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24