Recept na krémové kuře na víně

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 12

Ingredience:
16 vykostěných kuřecích stehen nebo 8 kuřecích prsních řízků
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
3 lžíce slunečnicového oleje
5 lžic másla
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, drcené
150 ml suchého bílého vína
4 bobkové listy, nejlépe čerstvé
lístky ze 3 snítek čerstvého tymiánu nebo špetka sušeného
3 lžíce hladké mouky
700 ml kuřecího vývaru
100 ml smetany ke šlehání

Příprava:
1. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a dobře promíchejte. V kastrolu rozehřejte dvě lžíce oleje se lžící másla, vložte kuře a opékejte na středním ohni dozlatova. Maso vyjměte děrovanou lžící a odložte do mísy.

2. Do kastrolu, kde se opékalo kuře, dejte lžíci oleje a lžíci másla, vsypte cibuli a tři až pět minut ji opékejte doměkka a dozlatova. Přidejte česnek a míchejte dalších třicet sekund. Přilijte víno, vhoďte bylinky a bez pokličky vařte pět až deset minut, až zůstane asi jen lžíce šťávy. Pak celý obsah hrnce přesuňte do mísy ke kuřeti.

3. V kastrolu rozpusťte zbývající máslo, zaprašte moukou a míchejte a opékejte asi pět minut dorůžova. Přilijte vývar, důkladně zamíchejte a  přiveďte k varu. Pak přidejte maso se šťávou z mísy, přiklopte a zvolna vařte pět minut. Přilijte smetanu, případně dosolte a po vychladnutí zamrazte.

Náš tip: ZMRAZENÍ
Až bude kuře hotové a vychladne, rozdělte ho do tří plastových sáčků. Uzavřete a zmrazte. Uchovat zmrazené ho lze asi 3 měsíce. Pro rozmrazení jeden sáček vyjměte a nechte povolit při pokojové teplotě 8 hodin nebo v chladničce přes noc. Z každé dávky pak připravíte kompletní jídlo pro 4 osoby.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24