Recept na koláč s jahodami a kokosovým krémem

Doba přípravy: 30 minut, pečení: 35 minut + odležení a chlazení

Počet porcí:
na 23cm koláčovou formu
Ingredience:
300 g hladké mouky 00
50 g jemného krupicového cukru
145 g studeného másla, nasekaného

NA KRÉM:
430 ml kokosového mléka
220 g jemného krupicového cukru
50 g kukuřičného škrobu (maizeny)
80 g másla, pokrájeného
125 ml čerstvé limetové šťávy
2 lžíce strouhané kůry z (bio)limety
6 žloutků

NA OZDOBU:
500 g čerstvých jahod, očištěných
2 lžíce kůry z (bio)limety, nastrouhané na dlouhé tenké proužky
2 lžíce limetové šťávy
50 g jemného krupicového cukru
500 ml smetany na šlehání 33%

Příprava:
1. Do mísy vložte odstopkované jahody, limetovou šťávu, proužky kůry a cukr. Lehce promíchejte a nechte marinovat.
2. V robotu zpracujte mouku, cukr a máslo na drobenku. Postupně přilévejte asi 80 ml vody a mixujte, dokud se směs nespojí. Vyklopte ji na pomoučněný vál a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do chladničky.
3. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na kulatý plát o síle 5 mm. Těstem vyložte lehce vymazanou koláčovou formu i s okraji a dno propíchejte vidličkou. Těsto zakryjte papírem na pečení a zatižte suchými či keramickými fazolemi. Pečte 20 minut, stáhněte papír se zátěží a pečte dalších 10–15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
4. Na krém zahřejte v rendlíku 250 ml kokosového mléka a cukr a míchejte do rozpuštění. Rozmíchejte škrob ve zbylém kokosovém mléce a za stálého míchání ho vlijte do horkého mléka. Stáhněte plamen, vložte máslo a šlehejte, dokud se máslo nerozpustí a nespojí s mlékem. Přidejte limetovou šťávu, kůru a žloutky a za stálého šlehání vařte na velmi mírném ohni 8–10 minut do zhoustnutí. Krém vlijte na upečené těsto a nechte vychladnout. V ledničce krém ztuhne za 2–3 hodiny.
5. Před podáváním ušlehejte smetanu, rozetřete ji na krém a povrch ozdobte marinovanými jahodami.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24