Recept na jahodový dezert s balzamikovou redukcí

Když jsem poprvé v jedné restauraci ochutnala tento dezert, okamžitě u nás doma zdomácněl. Balsamico povznáší celý dezert na něco speciálního a pikantního. Kdo má rád mátu, může i trochu přitlačit.


Doba přípravy: 15 min.
Počet porcí:
2

Ingredience:
150 g mascarpone

150 g řeckého jogurtu

3–4 lžíce domácího vanilkového cukru ---> www.kitchenette.cz
3–6 lístků máty,
plus na ozdobu

200 g jahod, plus na ozdobu

4–8 lžic redukce z balsamica

Postup:
1. Ve střední míse smíchejte mascarpone, řecký jogurt, vanilkový cukr a pár lístků máty pokrájených na malé kousky.

2. Jahody omyjte, nakrájejte na půlky či čtvrtky podle velikosti a můžete začít vrstvit do pohárů.

3. Začněte lžící vanilkou ovoněného krému, vrstvou jahod, tu zakápněte přibližně lžící balsamica (podle chuti). A zase krém, jahody, balsamico…
Na závěr dozdobte větvičkou máty, jahodami nebo čímkoli, co vás napadne. Třeba jedlými květy. Servírujte ihned nebo odložte do lednice na vychlazení. V případě, že servírování chcete odložit, zdobení si nechte až na tento moment, zbytečně by vám ovadlo.

Kdo je Markéta Pavleje:

S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčení je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se je napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.

 Blog najdete na www.kitchenette.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24