Když jsem poprvé v jedné restauraci ochutnala tento dezert, okamžitě u nás doma zdomácněl. Balsamico povznáší celý dezert na něco speciálního a pikantního. Kdo má rád mátu, může i trochu přitlačit.
Doba přípravy: 15 min.
Počet porcí: 2
Ingredience:
150 g mascarpone
150 g řeckého jogurtu
3–4 lžíce domácího vanilkového cukru ---> www.kitchenette.cz
3–6 lístků máty,
plus na ozdobu
200 g jahod, plus na ozdobu
4–8 lžic redukce z balsamica
Postup:
1. Ve střední míse smíchejte mascarpone, řecký jogurt, vanilkový cukr a pár lístků máty pokrájených na malé kousky.
2. Jahody omyjte, nakrájejte na půlky či čtvrtky podle velikosti a můžete začít vrstvit do pohárů.
3. Začněte lžící vanilkou ovoněného krému, vrstvou jahod, tu zakápněte přibližně lžící balsamica (podle chuti). A zase krém, jahody, balsamico…
Na závěr dozdobte větvičkou máty, jahodami nebo čímkoli, co vás napadne. Třeba jedlými květy. Servírujte ihned nebo odložte do lednice na vychlazení. V případě, že servírování chcete odložit, zdobení si nechte až na tento moment, zbytečně by vám ovadlo.
Kdo je Markéta Pavleje:
S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčení je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se je napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog najdete na www.kitchenette.cz