Recept na italskou zmrzlinu semifreddo

Základní recept na semifreddo
Na 2 litry zmrzliny:
3 vejce
2 žloutky
1 lžička vanilkového extraktu
220 g krupicového cukru
500 ml smetany ke šlehání

Dejte do ohnivzdorné mísy vejce, žloutky navíc, vanilku a cukr. Postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou a šlehejte ručním šlehačem 6–8 minut, až směs zhoustne a zesvětlá. Sejměte mísu z vodní lázně a nechte za občasného prošlehání zchladnout. Ušlehejte tuhou šlehačku a zlehka do ní obracením zamíchejte vaječný krém. Vmíchejte případné další přísady (viz dále). Dejte do dvoulitrové kovové nádoby a mrazte šest hodin nebo přes noc.

Tipy & triky:

VEJCE jsou v naší úpravě receptu zdravotně nezávadná, protože při šlehání nad vroucí vodní lázní procházejí tepelnou úpravou.

PŘÍCHUTĚ dělají to pravé semifreddo. Záleží jen na vás, jaké dobroty do základního receptu zamícháte. Pokud je v příchuti cukr, med, karamel apod., snižte množství cukru v základním receptu.

KARAMEL A JÁDRA V troubě opražte vlašské ořechy, lískové oříšky či mandle (150 g). Zahřejte 100 g cukru, 2 lžíce vody a umíchejte zlatý karamel. Promíchejte s jádry, vylijte na pomaštěný povrch a vychlaďte. Polovinu rozmixujte nahrubo, polovinu najemno.

FÍKY A MED 150 pokrájených sušených fíků beze stopek a 3 lžíce medu rozmixujte + pokrájejte několik čerstvých fíků.

BÍLÁ ČOKOLÁDA A MALINY Postupujte jako u dvojnásobně čokoládového semifredda, jen hořkou čokoládu nahraďte bílou a brownies malinami.

SIRUPY A TOPPINGY Nejsnazší je vmíchat nějaký hotový sirup, třeba javorový, nebo karamelovou nebo ovocnou polevu či med.
 
SUŠENKY A CUKROVINKY Kornouty běžně koupíte v supermarketech v oddělení pečiva. Sušenky jako BeBe máslové, cookies, laskonky či plundrové brýle jsou skvělé na zmrzlinový sendvič. Na vmíchání do semifredda se hodí i pusinky, amaretti, koka, drcené bonbony i různé tyčinky, například kokosové.

AROMATICKÉ Zkuste do semifredda přidat ochucené ovoce jako hrušky se skořicí, ananas s kokosem, citrusy, banány a citron, mango… Okořenit lze kromě skořice i muškátovým oříškem.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24