Recept na dýňovou polévku s chilli

Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť. Pokud ho nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo ořechovým olejem.

Ingredience:

800 g dužiny z dýně, bez semínek, nakrájené na kostičky

2 lžíce másla

1 cibule, jemně nakrájená

2 stroužky česneku, jemně nasekané

1 karotka, nastrouhaná nahrubo

1 lžíce kari koření

1 lžička třtinového cukru

600 ml zeleninového vývaru

220 ml smetany ke šlehání

sůl a mletý pepř na dochucení

hrst opražených dýňových semínek

1 čerstvá chilli paprička, jemně pokrájená

2 lžíce dýňového oleje na zakapání

Příprava

V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.

NĚCO NAVÍC

Dýni můžete předem upéct v troubě – pokapejte ji olejem a před koncem pečení posypte cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháte, dýni rovnou zalijte vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).

Více receptů najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24