Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť. Pokud ho nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo ořechovým olejem.
Ingredience:
800 g dužiny z dýně, bez semínek, nakrájené na kostičky
2 lžíce másla
1 cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, jemně nasekané
1 karotka, nastrouhaná nahrubo
1 lžíce kari koření
1 lžička třtinového cukru
600 ml zeleninového vývaru
220 ml smetany ke šlehání
sůl a mletý pepř na dochucení
hrst opražených dýňových semínek
1 čerstvá chilli paprička, jemně pokrájená
2 lžíce dýňového oleje na zakapání
Příprava
V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.
NĚCO NAVÍC
Dýni můžete předem upéct v troubě – pokapejte ji olejem a před koncem pečení posypte cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháte, dýni rovnou zalijte vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).
Více receptů najdete na www.apetitonline.cz