Doba přípravy: 30 minut + 20 minut
Počet porcí: 24 dortíků
Ingredience:
250 g másla, změklého
260 g hnědého cukru
4 vejce
350 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
250 ml mléka
Na karamel:
25 g másla
80 g hnědého cukru
125 ml 12% smetany
Na šlehačku:
500 ml smetany ke šlehání
3 lžíce karamelového likéru (De Kuyper Butterscotch, Baileys Créme Caramel, Missis Caramel Cream atp.)
Příprava:
1. Zahřívejte v kastrůlku máslo a cukr na karamel, až se cukr rozpustí. Přilijte horkou smetanu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a zahřívejte 5 minut do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout. Předehřejte troubu na 160 °C. Dejte máslo a cukr do mísy a šlehejte, až směs zesvětlá. Postupně dobře zašlehejte vejce. Potom zapracujte mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte mléko a rozdělte směs do dvou plechů na muffiny po 12 jamkách vyložených papírovými košíčky. Pečte 15–20 minut, před vyjmutím vyzkoušejte špejlí.
2. Na karamelovou šlehačku dejte smetanu a likér do nekovové mísy a šlehejte, až směs začne tvořit špičky. Naneste pomocí palety na dortíky a středovou prohlubeň zalijte karamelem.
Další recepty najdete na www.apetitonline.cz