Sendvič s kuřetem a rukolou
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 3–5
Ingredience:
¾ hrnku sezamových semínek
200 ml majonézy + 2 lžíce na potření
1 lžíce dijonské hořčice
500 g uvařených a vychlazených kuřecích prsíček, nakrájených na nudličky
10 plátků bílého sendvičového chleba
70 g rukoly, nasekané
Příprava:
Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem, vsypte sezamová semínka a pečte asi tři minuty, aby mírně zezlátla. Dejte stranou.
V míse důkladně promíchejte majonézu, hořčici a kuřecí maso. Směsí potřete pět plátků chleba, navrch dejte rukolu a přiklopte zbylými krajíčky.
Odřízněte kůrky a sendviče překrojte, aby vznikly trojúhelníčky. Jednu ze dvou krátkých stran potřete majonézou, namočte v sezamových semínkách a vyrovnejte na podnos.
Parmazánový twister
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 12 twisterů
Ingredience:
125 ml olivového oleje
mořská sůl
stroužek česneku, rozmačkaný
200 g listového těsta, kupovaného, rozváleného na plát
80 g strouhaného parmazánu
Příprava:
Troubu předehřejte na 180 °C. Olej, sůl a česnek promíchejte v míse. Těsto rozprostřete na vál nebo ho vyválejte do tenkého plátu a potřete ho ochuceným olejem. Pak nakrájejte na dva centimetry široké proužky, posypte parmazánem, zatočte (jako když ždímáte hadr) a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte pět až osm minut, twistery by měly být zlaté a nafouknuté.
Lososové suši
Doba přípravy: 25 minut
Pro 4 osoby
Ingredience:
150 g rýže na suši, propláchnuté
2–4 lžíce ochuceného rýžového octa
4 pláty řasy nori
½ avokáda, podélně pokrájeného
105 g konzervovaného růžového lososa, scezeného
1/3 salátové okurky, nakrájené na nudličky
1 malá mrkev, nahrubo nastrouhaná
sójová omáčka k podávání
Příprava:
1. Rýži vsypte do hrnce a zalijte 375 ml studené vody. Přiveďte k varu, ztlumte, přiklopte a vařte asi 15 minut doměkka. Sejměte a nechte pět minut stát.
2. V míse smíchejte rýži a ocet podle chuti. Nechte za občasného promíchání zcela vychladnout.
3. Rozložte plát řasy nori na rohož. Rozprostřete na něj čtvrtinu rýže, po obvodu nechte volný asi 3cm okraj. Rozložte čtvrtinu avokáda na stranu směrem k sobě, přidejte čtvrtinu lososa, okurky a mrkve. Pomocí rohože náplň těsně zaviňte do plátu řasy. Stejně postupujte u zbývajících tří plátů.
4. Každou rolku rozkrojte ostrým nožem na 4 válečky suši. Zabalte do plastové potravinové fólie, sójovou omáčku si s sebou odlijte do malé uzavíratelné mističky či lahvičky.
Další zajímavé recepty najdete na www.apetitonline.cz
A co je skoro stejně důležité jako jídlo? Dokonalé prostírání.
Inspirujte se.
1. Piknikový koš s porcelánovým nádobím najdete na www.oliverbonas.cim
2. Sluneční brýle, Prism
3. Zig-zag šedobílá deka, Jonathan Adler
4. Espadrilky s metalickým odleskem, Valentino