(na 2 porce)
2 pórky
2 dcl dobrého sauvignonu
60 g másla
700 ml zeleninového vývaru
100 – 120g lehce zralého měkkého sýra (já používám Horský sýr z Krasolesí)
2 krajíčky chleba
Omyju pórek a odkrojím tmavozelený konec. Na polévku je totiž dobrá pouze jeho bílá část. Pórek nakrájím na nudličky a pak asi na centimetrové kousky. Ve středně velkém hrnci rozpustím máslo, přidám k němu nakrájený pórek a zhruba 5 minut ho restuju.
Orestovaný pórek zaliju dobrým sauvignonem a dusím pod pokličkou zhruba 8 minut. Pak přiliju vývar a polévku podle chuti osolím a opepřím. Vařím ještě asi 15 minut na mírném ohni.
Teď je správný čas připravit si křupavou topinku. Troubu si předehřeju na 190 stupňů, pečení seshora. Nakrájím sýr na plátky a pokladu jimi krajíce chleba, dám je do trouby a peču do té doby, než jsou na povrchu lehce zapečené, trvá to zhruba 10minut.
Když mám vše připravené, rozdělím polévku do dvou misek a na každou ještě položím sýrový toast. Mňam a dobrou chuť!
Instagram: @bjukitchen
Foto: Kubo Križo