... před zraky svých hostů.
Ingredience:
- 4 lžíce olivového oleje
- 400 g vepřové kýty, nakrájené na proužky
- 1 cibule, nasekaná nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 200 g klobásek chorizo, pokrájených
- 400 g rýže
- 1 lžíce uzené sladké papriky
- 400 g sekaných konzervovaných rajčat
- 1 l horkého zeleninového vývaru (doporučujeme bio Würzel)
- 200 g čerstvého baby špenátu
- 200 g mušlí, očištěných (můžou být i mražené)
Příprava jídla
Polovinu oleje předehřejte ve velké hlubší pánvi. Do světle zlaté barvy na něm opečte proužky vepřového, neměly by ale být úplně propečené. Stáhněte z plamene a maso přesypte na talíř. Do pánve nalijte zbývající dvě lžíce oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a chorizo. Opékejte asi pět minut, až cibule změkne a chorizo bude křupavé a pustí trochu tuku. Přisypte rýži i sladkou papriku a asi minutu nebo dvě důkladně míchejte, aby se rýže obalila tukem a kořením. (V tuhle chvíli můžete vaření přerušit a uložit paellu až na den do lednice.)
Do pánve přidejte rajčata, vepřové maso i se šťávou, kterou pustilo, a asi 900 ml vývaru. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a za občasného míchání vařte tak dlouho, až začne rýže měknout. Potom dejte špenát do cedníku a přelijte ho horkou vodou z varné konvice, aby zavadl. Okapané lístky špenátu pak přesuňte do pánve, přidejte mušle, přilijte zbývajících 100 ml vývaru a vařte dalších deset minut. Během této doby by se měly mušle otevřít (neotevřené vyhoďte) a rýže úplně změknout. Podávejte rovnou z pánve.
Jak dlouho?
- Doba přípravy: 20 minut
- Vaření: 40 minut
- Počet porcí: 6