Pikantní paella s mušlemi a vepřovým masem

... před zraky svých hostů.

Ingredience:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 400 g vepřové kýty, nakrájené na proužky
  • 1 cibule, nasekaná nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 200 g klobásek chorizo, pokrájených
  • 400 g rýže
  • 1 lžíce uzené sladké papriky
  • 400 g sekaných konzervovaných rajčat
  • 1 l horkého zeleninového vývaru (doporučujeme bio Würzel)
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • 200 g mušlí, očištěných (můžou být i mražené)

Příprava jídla

Polovinu oleje předehřejte ve velké hlubší pánvi. Do světle zlaté barvy na něm opečte proužky vepřového, neměly by ale být úplně propečené. Stáhněte z plamene a maso přesypte na talíř. Do pánve nalijte zbývající dvě lžíce oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a chorizo. Opékejte asi pět minut, až cibule změkne a chorizo bude křupavé a pustí trochu tuku. Přisypte rýži i sladkou papriku a asi minutu nebo dvě důkladně míchejte, aby se rýže obalila tukem a kořením. (V tuhle chvíli můžete vaření přerušit a uložit paellu až na den do lednice.)

Do pánve přidejte rajčata, vepřové maso i se šťávou, kterou pustilo, a asi 900 ml vývaru. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a za občasného míchání vařte tak dlouho, až začne rýže měknout. Potom dejte špenát do cedníku a přelijte ho horkou vodou z varné konvice, aby zavadl. Okapané lístky špenátu pak přesuňte do pánve, přidejte mušle, přilijte zbývajících 100 ml vývaru a vařte dalších deset minut. Během této doby by se měly mušle otevřít (neotevřené vyhoďte) a rýže úplně změknout. Podávejte rovnou z pánve.

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Počet porcí: 6


Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24