S vařením začal ve dvanácti letech v rodinném podniku, později sbíral zkušenosti v Paříži a ve Velké Británii a skončil jako šéfkuchař v nejlepších podnicích v Londýně.
První exkluzivní angažmá na postu šéfkuchaře získal v jedné z nejlepších londýnských restaurací – Inigo Jones. Zde také představil své vegetariánské gourmet menu, první svého druhu ve Velké Británii. Dnes patří mezi čelní světové představitele kreativní vegetariánské kuchyně.
V roce 1991 nastoupil jako šéfkuchař do nově otevřeného hotelu Lanesborough v samém srdci Londýna. Díky týmu čtyřiceti nadaných kuchařů vedených Paulem Gaylerem si Lanesborough zanedlouho získal renomé nejluxusnějšího hotelu na světě.
Paul Gayler je držitelem řady ocenění, vystupuje v televizních show a napsal více než desítku kuchařských knih.
Exkluzivní angažmá:
- Inigo Jones, Londýn
- Lanesborough Hotel, Londýn
Kuchařky:
- A Passion for Vegetables (2003)
- Burgers (2005)
- Pure Vegetarian (2006)
- Nová vegetariánská kuchařka, česky (2006)