Ingredience:
- 250 g rýže na suši
- 3 lžíce světlého rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 4 kiwi
- 3 pomeranče
- 3 manga
- 1 plát řasy nori, nastříhaný na 16 půlcentimetrových pásků
- 16 kytiček vykrojených z plátků mrkve
- sezamová semínka na posypání
Příprava jídla
Rýži uvařte a spojte s octovým nálevem podle návodu níže. Ovoce oloupejte, kiwi a pomeranč nakrájete na tenká kolečka, případně ještě překrojte. Mango nakrájejte na tenké, zhruba dva centimetry široké plátky.
Opláchněte si ruce ledovou vodou a tvarujte z rýže oválky. Ozdobte je ovocem a to přitáhněte páskem z řasy nori. Navrch dejte mrkvovou kytičku a posypte ji sezamovými semínky.
Jak připravit suši rýži?
Před vařením rýži vždy důkladně proplachujte, dokud nebude odtékající voda čistá. Nechte rýži okapat a oschnout, pak ji nasypte do hrnce a zalijte vodou. (Vody má být vždy o deset procent víc než rýže.) Zakryjte pokličkou, uveďte do varu a jen velmi krátce povařte na nejvyšším stupni. Poté oheň stáhněte a přikryté vařte dvacet minut. Rýže by měla nabobtnat. Pak ji nechte vychladnout.
Rýžový ocet smíchejte s cukrem a solí, nechte přejít varem a rychle odstavte. Až směs vychladne, nalijte ji na rýži a důkladně promíchejte.
Jak dlouho?
- Doba přípravy: 25 minut
- Tvarování: 10 minut
- Počet porcí: 16 kousků