Ovocné nigiri

Ingredience:

  • 250 g rýže na suši
  • 3 lžíce světlého rýžového octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 kiwi
  • 3 pomeranče
  • 3 manga
  • 1 plát řasy nori, nastříhaný na 16 půlcentimetrových pásků
  • 16 kytiček vykrojených z plátků mrkve
  • sezamová semínka na posypání

Příprava jídla

Rýži uvařte a spojte s octovým nálevem podle návodu níže. Ovoce oloupejte, kiwi a pomeranč nakrájete na tenká kolečka, případně ještě překrojte. Mango nakrájejte na tenké, zhruba dva centimetry široké plátky.

Opláchněte si ruce ledovou vodou a tvarujte z rýže oválky. Ozdobte je ovocem a to přitáhněte páskem z řasy nori. Navrch dejte mrkvovou kytičku a posypte ji sezamovými semínky.

Jak připravit suši rýži?

Před vařením rýži vždy důkladně proplachujte, dokud nebude odtékající voda čistá. Nechte rýži okapat a oschnout, pak ji nasypte do hrnce a zalijte vodou. (Vody má být vždy o deset procent víc než rýže.) Zakryjte pokličkou, uveďte do varu a jen velmi krátce povařte na nejvyšším stupni. Poté oheň stáhněte a přikryté vařte dvacet minut. Rýže by měla nabobtnat. Pak ji nechte vychladnout.

Rýžový ocet smíchejte s cukrem a solí, nechte přejít varem a rychle odstavte. Až směs vychladne, nalijte ji na rýži a důkladně promíchejte.

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 25 minut
  • Tvarování: 10 minut
  • Počet porcí: 16 kousků

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24