Ostrý krevetový koktejl

... a daleko pikantnější

Ingredience:

  • 350 g očištěných krevet
  • stroužek česneku
  • 1 čerstvou chilli papričku nebo půl lžičky sušeného chilli koření
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 pevná rajčata
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžíci sekané koriandrové nebo petrželové nati
  • 2 srdíčka hlávkového salátu
  • 1 zralé, oloupané a vypeckované avokádo (lze vynechat)
  • hrst lístků rokety (lze vynechat)


Podávejte:
s bagetou, vekou, arabským chlebem nebo chlebem pita

Příprava jídla

1. Použijete-li krevety zmražené, nechte je nejprve rozmrznout a pak je pečlivě osušte v utěrce, aby olej při smažení neprskal. Česnek jemně nakrájejte stejně jako chilli papričku, z níž jste předem odstranili semínka. Krevetky promíchejte s česnekem a chilli a pak je smažte asi 2–3 minuty na lžíci oleje, aby zůstaly hezky růžové. Přendejte je do misky, nechte vychladnout a uchovejte v chladničce až do doby před podáváním.

2. V misce rozšlehejte zbylé 4 lžíce oleje s medem a citronovou šťávou. Rajčata rozčtvrťte, vyjměte dužinu se semínky (můžete ji přidat k vývaru do ,Kypré rýže‘). Pevnou část rajčat nakrájejte na co nejdrobnější kousky a spolu s koriandrem nebo petrželkou je přidejte k ochucenému oleji. Směs prošlehejte metlou, až trochu zhoustne. Naložená rajčata rovněž uchovejte (klidně i několik hodin) v chladu.

3. Těsně před podáváním najemno pokrájejte avokádo (obejdete se i bez něj, ale kombinace máslové konzistence avokáda a jemných krevet je vynikající). Lístky salátu nebo rokety natrhejte na menší kousky a rozdělte je do sklenek (v nichž budete koktejl podávat). Na salát navršte krevetky a přelijte zálivkou. Podávejte s bagetou nebo chlebovými plackami. Ty nejlépe chutnají, když je potřené trochou oleje rozpečete v troubě.

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 25 minut
  • do 30 minut
  • Počet porcí: 6

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24