Opékaná vánočka

... jako výslužku – a ti vaši na tom můžou být úplně stejně!

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1,5 kg hrubé mouky
  • 620 ml mléka pokojové teploty
  • 170 g droždí
  • 620 g rozpuštěného čerstvého másla
  • 500 g moučkového cukru
  • 8 žloutků
  • 1 lžičku soli
  • kůru nastrouhanou z jednoho citronu
  • kůru nastrouhanou z jednoho
  • pomeranče
  • 1 vejce na potření
  • 200 g mandlí
  • 400 g rozinek

Na namáčení a opékání:

  • 500 ml čerstvé smetany ke šlehání
  • 6 celých vajec
  • 100 ml pomerančového likéru Grand Marnier
  • 150 g moučkového cukru
  • po špetce mleté vanilky, skořice a soli
  • máslo na opékání


Na ozdobení:

  • kandované fialkové květy


K podávání:

  • oblíbeno zmrzlinu

Příprava jídla

1. Všechnu mouku, cukr, sůl a citrusovou kůru vložte do kotlíku nebo do zadělávací mísy. Máslo nalijte do vlažného mléka. V něm rozmíchejte droždí a žloutky. Veškeré tekuté přísady nalijte na ty suché a důkladně zpracujte v hladké a nelepivé těsto. Přidejte rozinky.

2. Rozdělte těsto na tolik dílů, kolik vánoček budete dělat. Na velkou vánočku vyválejte devět pramenů a z nich spleťte copy; pletou se ze čtyř, tří a dvou pramenů a začíná se zprostředka. Nebo můžete tak jako my uplést jednodušší třípramenné (snadno se mrazí a hodí se třeba po novoročním obědě). Potřete je rozšlehaným vejcem a o­zdobte mandlemi. Nechte po­dle velikosti ještě půl hodiny až hodinu pořádně vykynout v teple.

3. Troubu předehřejte na 130–140 stupňů, po chvíli zvyšte na 150 stupňů. Vánočku pečte velmi pozvolna, podle velikosti dvě až tři hodiny. Když začne zlátnout, zvyšte teplotu o dvacet stupňů a dopečte ji dozlatova. Před podáváním vánočku nakrájejte na tenké plátky, namáčejte je ve směsi z uvedených surovin a prudčeji opékejte na másle. Podávejte teplé ke zmrzlině; ozdoba z kandovaných kvítků je efektní, voňavá a lahodná.

Tipy Tomáše Dražského
■ O tu správnou chuť se postará jen pravá vanilka. Lusk rozřízněte ostrým nožem po délce, semínka vyškrábněte a podrťte.

■ Také kandované (pravé!) kvítky zaručí jemný chuťový zážitek. Vytvoříte je tak, že při mírném varu rozpustíte 150 g cukru a 50 ml vody; případně ovoníte fialkovou esencí. Až vychladne, přidejte hrst omytých květů. Vyjměte a sušte při pokojové teplotě na pečicím papíru.

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 75 minut
  • Kynutí: 30-60 minut
    Pečení: 2-3 hodiny
  • Počet porcí: 6x0,5kg vánoček

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24