... jako výslužku – a ti vaši na tom můžou být úplně stejně!
Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 1,5 kg hrubé mouky
- 620 ml mléka pokojové teploty
- 170 g droždí
- 620 g rozpuštěného čerstvého másla
- 500 g moučkového cukru
- 8 žloutků
- 1 lžičku soli
- kůru nastrouhanou z jednoho citronu
- kůru nastrouhanou z jednoho
- pomeranče
- 1 vejce na potření
- 200 g mandlí
- 400 g rozinek
Na namáčení a opékání:
- 500 ml čerstvé smetany ke šlehání
- 6 celých vajec
- 100 ml pomerančového likéru Grand Marnier
- 150 g moučkového cukru
- po špetce mleté vanilky, skořice a soli
- máslo na opékání
Na ozdobení:
- kandované fialkové květy
K podávání:
- oblíbeno zmrzlinu
Příprava jídla
1. Všechnu mouku, cukr, sůl a citrusovou kůru vložte do kotlíku nebo do zadělávací mísy. Máslo nalijte do vlažného mléka. V něm rozmíchejte droždí a žloutky. Veškeré tekuté přísady nalijte na ty suché a důkladně zpracujte v hladké a nelepivé těsto. Přidejte rozinky.
2. Rozdělte těsto na tolik dílů, kolik vánoček budete dělat. Na velkou vánočku vyválejte devět pramenů a z nich spleťte copy; pletou se ze čtyř, tří a dvou pramenů a začíná se zprostředka. Nebo můžete tak jako my uplést jednodušší třípramenné (snadno se mrazí a hodí se třeba po novoročním obědě). Potřete je rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlemi. Nechte podle velikosti ještě půl hodiny až hodinu pořádně vykynout v teple.
3. Troubu předehřejte na 130–140 stupňů, po chvíli zvyšte na 150 stupňů. Vánočku pečte velmi pozvolna, podle velikosti dvě až tři hodiny. Když začne zlátnout, zvyšte teplotu o dvacet stupňů a dopečte ji dozlatova. Před podáváním vánočku nakrájejte na tenké plátky, namáčejte je ve směsi z uvedených surovin a prudčeji opékejte na másle. Podávejte teplé ke zmrzlině; ozdoba z kandovaných kvítků je efektní, voňavá a lahodná.
Tipy Tomáše Dražského
■ O tu správnou chuť se postará jen pravá vanilka. Lusk rozřízněte ostrým nožem po délce, semínka vyškrábněte a podrťte.
■ Také kandované (pravé!) kvítky zaručí jemný chuťový zážitek. Vytvoříte je tak, že při mírném varu rozpustíte 150 g cukru a 50 ml vody; případně ovoníte fialkovou esencí. Až vychladne, přidejte hrst omytých květů. Vyjměte a sušte při pokojové teplotě na pečicím papíru.
Jak dlouho?
- Doba přípravy: 75 minut
-
Kynutí: 30-60 minut
Pečení: 2-3 hodiny - Počet porcí: 6x0,5kg vánoček