Když jsme šli kolem poprvé, dcera majitela Nazarenna nám najednou do ruky strkala kus pečené ricotty a divoce nás pobízela, abychom ji ochutnali. Bože, to byla dobrota! Přišli jsme blíž a už jsme v tom jeli. Ochutnávali jsme všechno, co měli, skvělé domácí sýry, šunky a nakonec i bagety, které připravoval Nazarennin tatínek. Atmosféra kolem stánku byla dechberoucí. Kolemjdoucí se neustále zastavovali a nakukovali, co se ve stánku děje a proč tam všichni stojí. Všichni hlasitě mlaskali a užívali si výborné jídlo. Jeden z mých dalších životních momentů, kdy bylo víc než jasné, že jídlo nás všechny sbližuje. To je potřeba aspoň někdy zažít.
Od prvního dne jsme se zamilovali do Nazarenniny rodiny a především jejich jídla, takže každý den hned po snídani jsme se za nimi vydávali na naši druhou snídani, svačinu, oběd a odpolední svačinu. Myslím, že jsme si s Tomášem už minimálně tisíckrát slíbili, že se sem musíme vrátit.
Tady máte návod na bagetu snů podle sicilského pantáty!
Assolutamente deliziosa baguette!
(pro 2 – 4 osoby)
Doba přípravy: 15 minut
• 1 světlá bageta – ideálně z pekařství Le Caveu z Náměstí Jiřího z Poděbrad
• 2 dobré mozzarelly
• 1 hrst černých oliv
• 1 větší rajče
• pár lžic olivového oleje
• 1 citron
• pár listů křupavého římského salátu
• sušené oregano
• mořská sůl
Mám ráda, když bageta pěkně křupe. Proto si ji vždycky ještě trochu rozpeču. Předehřeju si troubu na 170 stupňů a vložím do ní bagetu a nechám ji tam zhruba 5 minut.
Rozpečenou bagetu rozkrojím lehce pokapu olivovým olejem a naskládám na ni plátky mozzarelly. Pak si vypeckuju olivy a lehce je rozmačkám v hmoždíři nebo jen tak mezi prsty, protože tak se zintenzivní jejich chuť a narovnám je spolu s nakrájeným rajčetem na mozzarellu. Všechno pak zakapu šťávou z jednoho citronu, přidám pár kapek olivového oleje, trošku osolím a přidám špetku sušeného oregana. Nakonec položím pár listů křupavého salátu a zaklapnu druhou polovinou bagety. A je to! Vážně je to delikatesa! Hlavně nevynechte citron, ten dává celé bagetě úplně jiný rozměr!
MOLTO BENE!
Instagram: @bjukitchen
Foto: Kubo Krížo