O nové dietě, známé pod názvem New Nordic, se v současnosti hovoří jako o nejzdravějším, nejchutnějším a také nejekologičtějším způsobu, jako shodit pár kilo.
Jejími praotci jsou šéfkuchaři René Redzepi a Clause Meyer z proslulé kodaňské restaurace Noma, kde podávají i speciality připravené z mechu, snítek, jedlé kůry, losího masa, heringů, žita či kopřiv. Tito dva se skupinou dalších skandinávských kuchařů sepsali „Manifest nové severské kuchyně,“ v němž si stanovili ušlechtilé cíle: „vyjadřovat jídlem čistotu, svěžest, prostotu a etiku, která bývá spojována se Skandinávií.“ Mimo jiné doporučují jíst více rostlinných a méně masitých produktů, více potravin mořského původu, jako ryb, mušlí a řas; a také jíst divoce rostoucí rostliny a plody. Během jednoho týdne můžete například třikrát večeřet maso, dvakrát mořské plody a dvakrát vegetariánskou stravu. Každý den můžete v rozumných mezích jíst bez omezení kořenovou a listovou zeleninu, oříšky, bobule, jablka a hrušky, vše pokud možno regionálního původu a v souladu s danou sezonou. Není omezen také přísun celozrnných produktů z žita, ovsa a ječmene.
Kodaňská univerzita v roce 2009 podnikla studii s cílem zjistit, zda má jejich program reálný dopad na zdraví. Pokusu se zúčastnily dvě skupiny dobrovolníků: jedna z nich konzumovala běžnou stravu obsahující bílou mouku, cukr a průmyslově zpracované potraviny, druhá se stravovala v duchu New Nordic. A i když nešlo o studii zaměřenou na úbytek váhy, o šest měsíců později se ukázalo, že ti, kteří jedli v severském stylu, shodili v průměru sedm kilo. Nejvíc zhubli v bocích a kolem pasu, také se jim snížil krevní tlak a hladina tuku v krvi. Podobných výsledků dosáhli i dánští studenti, kteří dostávali stravu New Nordic ve školní jídelně.
„Když konzumujete celozrnné výrobky, vejde se vám jich do žaludku jen určité omezené množství. Když si dáte salát, za hodinu máte zase hlad. Ale žitný chleba tam nějakou dobu vydrží,“ říká Marc Hellerstein z univerzity v Berkeley.
Jak začíst jíst ve stylu New Nordic?
Jezte lokálně a sezonně.
Vyhýbejte se polotovarům, průmyslově zpracovaným potravinám a dochucovadlům.
Jezte celozrnné pečivo, oříšky, semínka, fazole a bobule.
Jezte ekologicky ulovené ryby.
Maso omezte na menší porce, jezte zejména libové maso z ekologických chovů.
Které potraviny jsou základem New Nordic?
Kořenová zelenina (mrkev, řepa, petržel, celer, ředkev)
Květák, brokolice.
Listová zelenina (špenát)
Houby
Luštěniny
Řepkový olej
Jablka, hrušky
Bobule: brusinky, borůvky
Tučné ryby jako losos a herynk
Losí maso