A ta špatná je, že si beru menší volno. Mám za sebou úspěšný rok, ale taky pořádný kus práce a myslím, že je čas zajet do světa a posbírat novou inspiraci. Místo pravidelných receptů se můžete těšit na mé nové chuťové požitky z Mexika a z Peru, které budu sdílet na svém Instagramu a 29. ledna 2016 se zase potkáme na blogu s nějakým dobrým receptem!
Přeju vám hezké Vánoce!
Vaše Bju
P.S.: Už neuklízejte, zapalte si františka, udělejte svařák, přečtěte dětem vánoční pohádku a mějte se spolu hezky!
(na 800 ml likéru)
100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
400 ml 31% smetany
200 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
5 žloutků
200 - 300 ml rumu – to opravdu záleží na vás
Příprava domácího vaječňáku je opravdu jednoduchá. To budete koukat! Pamatuju si, jak jsem ho před dvěma roky dělala poprvé. Nejdřív to byl jen pokus, pak mě to chytlo a nakonec jsem uvařila 30 lahví! Tak hurá do toho!
1. Do hrnce na vaření mléka si dám kondenzované mléko, smetanu, cukr, podélně rozkrojený vanilkový lusk, ze kterého nožem vyškrábnu semínka a přidám je do mlečné směsi. Mlečnou směs chvilku vařím, aby mi hezky zhoustla a rozpustil se v ní cukr. Pak nechám chvilku vychladnout a vyndám vanilkový lusk.
2. Mezitím si připravím vodní lázeň. Do hrnce napustím trochu vody, přivedu ji k varu a do kovové mísy vyklepnu žloutky. Když se voda v hrnci začne vařit, vypnu hořák a posadím na ní mísu se žloutky, které rychle šlehám metličkou, aby se nesrazily. V tento moment jde o to, aby se žloutky ohřály a nebyly syrové. Teplotu žloutků zkouším prstem, jsou připravené, když už v nich sotva udržím prst. Pak mísu stáhnu z vodní lázně a za stálého míchání přilévám mléčnou směs.
3. Mléčnou směs přecedím přes cedník, vmíchám rum a nechám vychladnout. Nakonec vaječný koňak naliju do pěkné lahve a zazátkuju. NA ZDRAVÍ!
Instagram: @bjukitchen
Web: www.bjukitchen.cz
Foto: Kubo Krížo