Nejlepší linecký koláč s meruňkami

Na těsto:

140 g vychlazeného másla

2 žloutky

70 g prosátého moučkového cukru

1 lžíce domácího vanilkového cukru

jemně nastrouhaná kůra z jednoho citronu

210 g hladké mouky

½ lžičky kypřicího cukru

špetka soli

 MG 8407 05a72

1. Nejdřív si nakrájím máslo na kostky a nasypu ho do mixovací mísy. Přidám dva žloutky a pomalu začnu mixovat. Když je směs hezky spojená, po lžících přidávám moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.

2. Než se mi směs došlehá, proseju si hladkou mouku s práškem do pečiva a nakonec přidám špetku soli.

3. Když je máslová směs krásně žlutá a krémová, začnu po lžících přisypávat tu moučnou. To je velmi důležité, protože když se mouka pomalu zašlehává do těsta, je pak hezky jemné a vláčné.

4. Hotové těsto zabalím do fólie a nechám odpočinout v lednici. Ideálně na 24 hodin, ale když to jinak nejde, postačí i hodinka.

 

Na dokončení koláče:

800 g–1 kg meruněk

2 lžíce domácího vanilkového cukru

 MG 8403 95698 

1. Předehřeju si troubu na 170 °C. Připravené těsto rozválím a vyložím jím formu (já používám plechovou s vyndávacím dnem s průměrem 26 cm). Nakonec do něj ještě několikrát píchnu vidličkou, aby se mi v troubě nenafouklo.

2. Z pečicího papíru si vystřihnu kolečko o trochu menší než je obvod formy, položím ho na těsto a zatížím fazolemi. Peču zhruba 20 minut, koláč musí mít jemně nazlátlé okraje. Upečený korpus nechám ve formě chvilku vychladnout.

3. Meruňky rozdělím na dvě stejně velké hromádky. Z první si připravím meruňkové pyré, díky kterému bude koláč hezky šťavnatý. Meruňky nakrájím na kostičky a dám je do rendlíku, přidám trochu vody a vanilkový cukr a na mírném ohni je vařím zhruba 10 až 15 minut. Když jsou meruňky měkké, propasíruju je přes cedník. Hotové pyré dám na chvilku stranou. Zbytek meruněk si nakrájím na šestinky.

4. Na těsto nanesu několik lžic meruňkového pyré a rovnoměrně ho rozetřu. Navrch pak hezky naskládám plátky meruněk, zaliju je zbylým pyré a dám péct.
5. Koláč peču 40 až 50 minut. Koláč je hotový, když jsou okraje krásně zlaté a meruňky lehce spečené.

Instagram: @bjukitchen

Foto: Kubo Krížo 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24