Naprosto skvělé švestkové knedlíky

(na 2 porce)

Doba přípravy: 40 minut

250 g dobrého tvarohu

125 g polohrubé mouky

1 vajíčko

trochu mléka

špetka soli

1/2 lžičky prášku do pečiva

8-10 švestek

hladká mouka na posypání válu

Na ozdobu: 50 g másla, 40 g moučkového cukru, 1 řecký jogurt

bara 0f223

1. Přichystám si velký hrnec, do dvou třetin ho naplním vodou, mírně ji osolím a přivedu k varu.

2. Mezitím se vrhnu na přípravu knedlíků. Nejdřív si omyju švestky a pečlivě je osuším. Hlavně je nevypeckovávejte, jinak z nich vyteče šťáva!

3. Do mísy nasypu mouku, přidám prášek do pečiva, špetku soli, tvaroh a vejce. Vypracuju si vláčné těsto. Mělo by být spíš řidší a jemnější, protože pak jsou knedlíky hezky lehké. Čím víc mouky dáte do těsta, tím bude balení knedlíku jednodušší, ale zároveň budou podstatně hutnější. Takže si to zkuste neusnadňovat!

4. Když se vám těsto bude lepit na ruce, přidejte trochu mouky, pokud se vám zdá naopak suché, přilijte trochu mléka. Konzistenci určuje tvaroh. Kupte co nejčerstvější, já nejraději používám tvaroh z Krasolesí anebo Jaroměřický.

5. Na vál si nasypu trochu hladké mouky a pustím se do knedlíků. Ruce si otisknu do mouky, ať se mi na ně nelepí těsto, a lžící ho naberu podle velikosti švestky. Pak ji zabalím, jako když válím kuličky. Švestka musí být celá schovaná, pozor i na malé trhlinky, aby se k ovoci nedostala voda a nevytekla z něj šťáva.

6. Když se mi voda začne vařit, dám do ní knedlíky a ztlumím plamen. Vařím 15 minut od chvíle, kdy knedlíky vyplavaly na hladinu.

7. Mezitím si rozpustím máslo a připravím si vše na ozdobu. My je máme nejraději s moučkovým cukrem, máslem a řeckým jogurtem.

 

Instagram: @bjukitchen

Foto: Kubo Krížo

hotovo fae2a

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24