Jarní zeleninová polévka
Salátové brambory (varný typ A) mají lojovitou dužinu, nerozvářejí se, a tak polévka zůstane krásně čirá.
Doba přípravy: 20 minut
Vaření: 25 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
1 lžíce olivového oleje
1 pórek, bílá část nakrájená na kolečka, zelené konce na tenké plátky
1 svazek jarní cibulky, nakrájené
2 malé cukety, omyté, podélně rozčtvrcené a nakrájené na plátky
350 g oloupaných brambor, nakrájené na 1,5cm kostky, varný typ A
800 ml zeleninového vývaru
150 g mraženého hrášku
sůl a mletý pepř na dochucení
Příprava:
V polévkovém hrnci zahřejte olej a na mírném ohni opékejte bílou část pórku, jarní cibulku a cukety. Po 5 minutách přisypte brambory, krátce osmahněte a zalijte je horkým vývarem. Vařte 10–15 minut doměkka a potom přidejte hrášek. Vařte další tři minuty, odstavte a dochuťte. Podávejte s jemně pokrájenou zelenou částí pórku.
NĚCO NAVÍC
• Volba vývaru záleží na vás, polévka bude skvělá i z kuřecího nebo hovězího.
• Přestože jde o dva druhy cibulové zeleniny, kombinace nasládlé jarní cibulky a štiplavého pórku k sobě překvapivě dobře pasuje.
Zapečený chřest s parmskou šunkou
Jemný chřest zabalený v parmské šunce, rozpečený sýr a smetana s vínem – to je přímo chuťová symfonie.
Doba přípravy: 10 minut + vaření: 1–2 minuty + zapékání: 25 minut
Pro 4 osoby
Ingredience:
800 g zeleného čerstvého chřestu
šťáva z 1 citronu
1 lžička krupicového cukru
1 lžička másla + trocha na vymazání formy
4 velké plátky sušené šunky nebo 8 menších plátků
150 g ementálu, nastrouhaného nahrubo
1 vejce
150–200 ml smetany ke šlehání
50 ml bílého suchého vína (nemusí být)
sůl a čerstvě mletý pepř
zelená petrželka k podávání
vařené nové brambory k podávání
Příprava:
1. Předehřejte troubu na 220 °C. Chřest omyjte a odřízněte podle potřeby zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů. V hrnci uveďte k varu vodu ochucenou solí, citronovou šťávou a cukrem. Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně na skus. Měkký, ale křupavý chřest slijte a ihned ponořte do ledové vody – zachová si tak barvu a křehkost.
2. V misce prošlehejte sýr s vejcem, smetanou, vínem a osolte a opepřete. Zapékací misku vymažte máslem. Uvařený chřest rozdělte na 4 svazky a každý obalte uprostřed šunkou. Balíčky naskládejte do zapékací misky a přelijte sýrovo-smetanovou směsí. Vložte do trouby a zapékejte zhruba 25 minut, dokud se sýr nerozpeče, povrch nezezlátne a směs trochu nezpevní. Podávejte posypané čerstvou petrželkou a s vařenými novými bramborami.
Ovocný dezert s křupavou drobenkou
Britové mu říkají crumble a doplňují ho sladkou vanilkovou omáčkou. Ovoce zapečené pod drobenkovou krustou je zkrátka neodolatelné. Crumble (čtěte krambl) je jednoduchý dezert, který budete mít stejně jako ostrovní kuchařky připravený raz dva.
Následujte tři jednoduché kroky:
1. Připravte drobenku
Základ je stejný jako na drobenkový koláč. Máslo, cukr a mouka se spojí do jemných drobečků, které po zapečení vytvoří křupavou krustu. Již hotovou drobenku můžete zamrazit a mít připravenou, až vás bude honit mlsná.
2. Vyberte ovoce
Do crumblu je výborné jakékoli šťavnaté ovoce, buď jednotlivě, nebo v kombinacích. Jablka, švestky, hrušky, v sezoně třeba jahody či lesní plody. Aktuálně bude drobenková pokrývka slušet rebarboře. Ideální je kombinovat sladší a kyselejší druhy ovoce, výraznější chutě s jemnějšími.
Náš tip: rebarbora s borůvkami
3. Zapečte to
Do pekáčku, formy či malých individuálních formiček naskládejte ovoce, zasypte drobenkou a zapečte, až zezlátne, ovoce změkne a šťáva začne probublávat.
Další recepty najdete na www.apetitonline.cz