Losos s avokádem a grapefruitem

Doba přípravy: 35–45 minut, 4 porce

2 zralé grapefruity (pěkně vypadají červené)
citronová šťáva
4 lžíce extra panenského olivového oleje
2 velká zralá avokáda
2 svazky čerstvé řeřichy
1 lžíce olivového oleje na lososa
4 filety lososa bez kůže (každý asi 140 g)

1 Grapefruity oloupejte, zbavte bílé dužiny a rozdělte podle blan na dílky. Ovoce loupejte nad miskou, abyste zachytili kapající šťávu. Je-li potřeba, doplňte zachycenou tekutinu šťávou z citronu, abyste dostali alespoň dvě velké lžíce citrusové šťávy. Přidejte k ní extra panenský olivový olej, osolte, opepřete a důkladně prošlehejte. Dresink promíchejte s kousky grepu.

2 Avokáda podélně rozpulte, vyjměte pecky a oloupejte. Dužinu nakrájejte na přibližně stejně velké kousky, jako jsou měsíčky grepu, a zlehka je vmíchejte ke grepům. Salát přikryjte a dejte na cca deset minut chladit do lednice.

3 Lososa lehce potřete olejem a zprudka opečte na nepřilnavé pánvi. Maso pečte nejprve stranou bez kůže, po několika minutách ho otočte a dopečte, dokud nezíská nazlátlou barvu, ale uvnitř zůstane růžové a měkké. (Pečeme asi 2–3 minuty z každé strany.)

4 Na talířích vytvořte z řeřichy hnízdečko a vedle něj položte lososa. Na závěr ho přelijte avokádovo-grapefruitovým dresinkem. Šťávou z dresinku můžete pokapat také řeřichové lístky.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24