Tu pravou chuť a vůni mají rajčata právě v létě. Kromě toho, že skvěle chutnají, obsahují vitamin A, C, beta-karoten, kyselinu listovou, zinek a také vlákninu.
Na talíři se rajčata skvěle předvedou například ve společnosti olivového oleje, mozzarelly, bazalky, mořské soli nebo česneku.
Vyzkoušejte naše snadné letní rajčatové recepty:
Rajčata plněná mozzarellou
- Rozpulte rajčata a vydlabejte dužinu.
- Mozzarellu nakrájejte na kostičky, smíchejte s bazalkovým pestem a směsí naplňte rajčata.
- Pečte v troubě na 200 °C přibližně 15 minut.
Pikantní rajčatová salsa
- Rajčata nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Smíchejte s nasekaným česnekem, chilli papričkou a šalotkou.
- Zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Podávejte ke grilovanému masu nebo k nachos.
Gazpacho – studená španělská polévka
- Nakrájejte 4 velká oloupaná rajčata, 2 papriky, česnek, větší cibuli a rozmixujte dohladka.
- Přidejte 750 ml zeleninového vývaru, 120 ml olivového oleje a 3 lžíce citronové šťávy. Znovu promixujte.
- Před podáváním posypte polévku nasekanou cibulkou, okurkou, paprikou nebo opečeným chlebem.