Doba přípravy 40–50 minut, 6 porcí
Na dresink:
1 stroužek česneku
velká hrst čerstvé koriandrové natě
1 lžička třtinového cukru
1 červená chilli paprička, zbavená semínek, plus 1 lžička nasekané papričky na dozdobení
2 cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného nahrubo
šťáva ze 3 limetek a 1 a 1/2 pomeranče
Na salát:
1 malý vodní meloun (asi 1,8 kg)
24 uvařených a oloupaných tygřích krevet
4 jarní cibulky, nakrájené najemno
2 očištěné stonky citronové trávy, nakrájené najemno
4 cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na tenké malé hranolky
kůra z jedné limetky
hrst mátových lístků a hrst čerstvého koriandru, nasekané
100 g pražených arašídů nebo oříšků kešú na ozdobení
1 Připravte dresink. Do mixéru vložte koriandr a česnek a krátce mixujte. Přidejte 1 lžičku soli a cukru a rozmixujte na kaši. Přidejte chilli papričky, zázvor a šťávu z citrusů a umixujte směs dohladka. Dresink přikryjte a uložte do chladu.
2 Meloun zbavte kůry, dužinu vypeckujte a rozkrájejte na kostky o velikosti asi 3 cm.
3 Smíchejte meloun s krevetami a přidejte jarní cibulku, zázvor, citronovou trávu, kůru limetky a nechte vychladit.
4 Před podáváním do salátu vmíchejte dresink a bylinky, posypte nakrájenou chilli papričkou a oříšky. Ihned podávejte.