Kořeněná mrkvovo-čočková polévka

Pro 4 osoby
Jednoduché
Příprava 10 minut
Vaření 15 minut

2 lžičky římského kmínu
špetka drcených sušených chilli papriček
2 lžíce olivového oleje
600 g mrkve, omyté a nahrubo nastrouhané (není třeba ji škrábat)
140 g červené čočky
1 litr horkého zeleninového vývaru (může být z kostky)
125 ml mléka
bílý jogurt a chléb, k podávání

1 Ve velkém hrnci nasucho opražte kmín a chilli, trvá to asi minutu, dokud nezačnou ‚poskakovat‘ a uvolňovat aroma. Asi polovinu semen odeberte lžící a dejte stranou. Přidejte olej, mrkev, čočku, vývar a mléko a přiveďte k varu. Zvolna vařte asi 15 minut, dokud čočka nezměkne a nenabude.

2 Polévku rozmixujte ponorným mixérem nebo v robotu dohladka (nebo pokud chcete, ponechte sem tam kousek). Osolte a dozdobte lžící jogurtu a zbylými opraženými semínky. Podávejte s teplými plackami naan.

Po marocku:
Drcené chilli papričky a římský kmín nahraďte pár lžičkami harissy (pokud ji máte doma). Ke konci vaření můžete přidat natrhané vařené kuřecí maso.

Bez laktózy:
Pro variantu bez laktózy nahraďte mléko konzervou kokosového mléka.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24