Kávový dýchánek

Šarmantní francouzský dezert s křupavou krustičkou má překvapivě snadnou přípravu. Ochutnejte naši kávovou variaci.
Doba přípravy: 30 minut + pečení: 25 minut + chlazení: 3 hodiny
Počet porcí: 4

Ingredience:
250 ml 12% smetany
250 ml smetany ke šlehání
1 lusk vanilky, rozpůlený a vyškrábaný
4 žloutky
70 g + 90 g co nejjemnějšího cukru krupice
1 vrchovatá lžíce instantní kávy, rozpuštěná ve lžičce horké vody

kavovy_dezert

Příprava:
Zahřejte troubu na 160/140 °C. Všechnu smetanu a vanilku vložte do rendlíku na mírný oheň a zahřejte pod bod varu. Odstavte. Žloutky a 70 g cukru utřete do zhoustnutí. Zalijte vanilkovou smetanou (lusk vyjměte) a prošlehejte. Přesuňte do rendlíku, na mírném ohni 6–8 minut míchejte; pudink by se měl udržet na zadní straně lžíce. Vmíchejte kávu.
Směs vlijte do 200ml ohnivzdorných formiček a postavte je do hlubší zapékací nádoby. Vlijte vodu, aby sahala do poloviny výšky formiček. Pečte 25 minut, nebo aby pudinky zpevněly. Pak formičky vyjměte z pekáče a tři hodiny chlaďte.
Každý pudink posypte cukrem a zkaramelizujte.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

A co k tomu skvělému dezertu? Co jiného než dobrou kávu! Že ještě nemáte doma kávovar? Nyní máte šanci ho vyhrát v naší letní soutěži. Klikněte na http://leto.elle.cz/, a dozvíte se víc!

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24