Jamie Oliver: Sněhový nákyp s citronem

Na 4 porce

55 g másla
115 g cukru (nejlépe vanilkového)
2 velká vejce rozdělená na bílky a žloutky
55 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
285 ml mléka
strouhaná kůra a šťáva z 1 citronu (chemicky neošetřeného)

  • Troubu předehřejte na 200 °C.
  • V míse rozšlehejte máslo s cukrem a citronovou kůrou. Vmíchejte žloutky a mouku, přilijte mléko a 3 lžíce citronové šťávy.
  • V čisté misce ušlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do připraveného těsta.
  • Směs vlijte do máslem vymazané zapékací misky, postavte ji do pekáče naplněného asi do jedné třetiny vodou.
  • Pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut, až povrch ztuhne, je pružný a má zlatavou barvu.

Recept pochází z kuchařky Jamie Oliver: Šéfkuchař bez čepice ‚Dny plné chutí’

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24