Jablečno-vanilkový koláč

Pro 6–8 osob
Příprava 10 minut
Pečení 15–20 minut

375 g balení listového těsta
5 velkých jablek
šťáva z 1 citronu
25 g másla, pokrájeného na malé kousky
3 lžičky vanilkového cukru nebo 1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce krystalového cukru
3 zarovnané lžíce meruňkové zavařeniny

1 Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Těsto rozválejte a vyřízněte kruh o průměru 35 cm. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

2 Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Ty pokapejte citronovou šťávou. Jablka rozprostřete na těsto, ponechte volné asi 2cm okraje – ty trochu přehrňte, aby šťáva nevytékala.

3 Navrch poklaďte kousky másla a posypte krystalovým a vanilkovým cukrem. Pečte 15–20 minut, dokud nejsou jablka měkká a těsto upečené dokřupava.

4 Prohřejte zavařeninu (můžete ji protlačit přes sítko, ale není třeba se s tím dělat) a potřete jí jablka i okraje těsta. Podávejte ještě horké s vanilkovou zmrzlinou nebo s crème fraîche.

Náš tip:
Pokud si chcete doma vyrobit vanilkový cukr, vyškrabejte z vanilkového lusku semínka a promixujte je v robotu společně s 200 g krystalového cukru. Přesypte do sklenice, přidejte prázdný lusk, a je hotovo.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24