Italský koláč s kuřetem a dýní

Doba přípravy: 75–90 minut
Počet porcí: 6
Jednoduché

3 lžíce olivového oleje
8 velkých kuřecích stehenních řízků bez kůže, rozčtvrcených
130 g pancetty, nakrájené na kostičky
1 velká dýně (o váze asi 900 g), oloupaná, bez semen a nakrájená na 2,5 cm kostičky
1 velká cibule, na tenké plátky
2 stroužky česneku, na plátky
1 lžička sušené majoránky
200 ml italského červeného vína
1 lžíce hladké mouky
2× 400g konzerva italských soudkovitých rajčat
2 lžíce rybízového nebo brusinkového džemu
1 bochník obyčejné ciabatty nebo ciabatty s česnekem a bylinkami
3 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu

1 Ve velkém kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte kuře na středním až vysokém plameni, dokud lehce nezhnědne. Přendejte na talíř. Do kastrolu nasypte pancettu, dýni a cibuli a opékejte na vysokém plameni za občasného míchání asi 8 minut, dokud vše nezačne hnědnout. Vraťte kuře zpět do kastrolu, přidejte česnek a majoránku a minutu opékejte. Z vína odeberte 2 lžíce a dejte si je stranou. Zbytek nalijte do kastrolu a nechte 5 minut probublávat.

2 Mouku prošlehejte se zbylým vínem dohladka. Vmíchejte do pánve společně s rajčaty, šťávou z rajčat, džemem, trochou soli a pepře. Snižte plamen, téměř celé zakryjte poklicí a zvolna vařte 30–40 minut, dokud dýně nezměkne. (Až do tohoto stadia si můžete připravit pokrm předem, po vychladnutí dejte do lednice, kde vydrží až jeden den. Také můžete pokrm až na jeden měsíc zamrazit. Před podáváním prohřejte a pokračujte bodem 3.)

3 Předehřejte troubu na 220 °C, plynovou na stupeň 7, horkovzdušnou na 200 °C. Ciabattu nakrájejte na velmi tenké plátky a poklaďte je navrch kastrolu tak, že se lehce překrývají. Pokapejte je zbývající lžící olivového oleje a posypte parmazánem a čerstvě mletým pepřem. Pečte nezakryté 15 minut, nebo dokud nezhnědnou. Podávejte přímo z kastrolu.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24