Doba přípravy: 25–35 minut
Pro 4 osoby
Poměrně snadná příprava
2 zralé, ale pevné hrušky, neoloupané
100 g třtinového cukru
50 g másla
16 švestek, vypeckovaných
250 ml plného červeného vína
1 lusk vanilky
slazená citronová kůra, pro závěrečnou úpravu
1 Rozřízněte hrušky podélně napůl a odstraňte jádřince.
2 Na pánev, nejlépe teflonovou, nasypte cukr. Přidejte máslo a ohřívejte, dokud se cukr v másle nerozpustí. Rychle přidejte hrušky a nechte je karamelizovat, dokud mírně nezměknou, ale měly by stále držet svůj tvar. To bude trvat asi 10 minut. Je třeba je občas promíchat. Přidejte švestky a opékejte asi minutu. Nyní přilijte víno, ale buďte opatrní, protože to bude prskat, takže pánev držte od sebe. Poté ji položte zpět na plotnu a snižte plamen. Špičkou ostrého nože rozdělte vanilkový lusk napůl. Vyškrábejte nožem semínka na pánev, přidejte i lusky a vařte asi 5 minut.
3 Vyjměte hrušky a švestky a dejte je stranou. Vařte víno asi 8–10 minut, dokud nezhoustne. A je to hotové. Ovoce dejte zpět na pánev a podávejte horké nebo studené s citronovou kůrou.