Pečený česnek s rajčatovou bruschettou aneb snadný předkrm z grilu
Doba přípravy: 10 minut + grilování 20–30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
1 palice česneku
4 plátky italského chleba
panenský olivový olej
plátky rajčat
lístky bazalky
sůl a pepř
Příprava:
1. Z palice česneku odřízněte vršky a pokapejte je lžičkou olivového oleje. Zabalte česnek do alobalu a pečte na grilu 20–30 minut.
2. Čtyři plátky italského chleba pokapejte olivovým olejem a opečte na grilu z obou stran dozlatova. Potřete je pečenými stroužky česneku, poklaďte plátky rajčat a lístky bazalky, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.
Grilovaný čerstvý sýr s prosciuttem aneb italská sýrová jednohubka
Doba přípravy: 10 minut
Grilování: 10 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
400 g čerstvého sýra
4 snítky citronového tymiánu nebo 8 lístků šalvěje
4 pěkné dlouhé tenké plátky prosciutta nebo jiné sušené šunky
1 lžíce panenského olivového oleje
Příprava:
Sýr rozdělte na 4 silné plátky. Obalte ho šunkou a přitom k němu přichyťte bylinky. Položte na plech vyložený papírem na pečení, pokapejte olivovým olejem a dejte do trouby pod gril na 8–10 minut, až sýr zezlátne a šunka bude křupavá.
Pikantní hummus z červené řepy s křupavými chlebovými plackami – výborná, a navíc zdravá chuťovka!
Doba přípravy: 10 minut + pečení placek
Počet porcí: 4
Ingredience:
180 g vařené nebo sterilované červené řepy
400g konzerva cizrny
1 stroužek česneku
hrst čerstvých lístků koriandru
šťáva ze 2 citronů
5 lžic olivového oleje
1 hlávka červené čekanky (radicchio)
2 hrsti rokety
hrst oliv
6–8 chlebových placek (chléb pita)
sůl a pepř
Příprava:
1. Řepu nasekejte nahrubo. Cizrnu sceďte a opláchněte. Vše vložte do mixéru spolu s rozdrceným česnekem, koriandrem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Rozmixujte na víceméně hladkou pastu, ochutnejte, případně osolte a opepřete.
2. Salátové listy rozdělte na talíře. Přidejte porci hummusu, posypte ho olivami, zakápněte olejem, osolte a poprašte pepřem.
3. Chlebové placky opečte nasucho v troubě, na nepřilnavé pánvi nebo v toustovači. Rozdělte je na trojúhelníky a ihned podávejte.
A co k pití?
Jahodová bowle s ledovou tříští – perfektní drink pro zahradní slavnost
Doba přípravy: 10 minut + odležení: 30 minut
Počet porcí: 8–10
Ingredience:
1,5 l růžového vína
800–1200 g čerstvých jahod
100–200 ml vašeho oblíbeného ovocného likéru (višňový, grand marnier, z granátových jablek apod.) nebo bezinkového sirupu či višňového džusu
plátky ze 2 limet (nejlépe bio)
500 ml sodovky k dolití
ledová tříšť k podávání
Příprava:
Jahody omyjte, očistěte, přepulte a vložte do džbánu nebo mísy na bowli. Přidejte plátky limety a jahody přelijte likérem nebo sirupem. Zlehka promíchejte, zalijte dobře vychlazeným vínem a nechte 30 minut v chladu. Podávejte dolité sodovkou a doplněné ledovou tříští.
(Nealkoholickou verzi připravte z bezinkového sirupu a zázvorové limonády dolité sodovkou.)
Osvěžující okurkový gin fizz
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: Pro 1 osobu
Ingredience:
1 salátová okurka, dobře omytá
6 cl ginu
pár kapek citronové šťávy
ledová tříšť, soda na dolití
Příprava:
Nožem na sýr nebo škrabkou z okurky opatrně okrájejte slupku (její části by vám někde ještě měly zbýt). Pak odřízněte ještě pár plátků, ty stočte na dno sklenice, přilijte gin, citronovou šťávu, zasypte tříští a dolijte sodou. Ozdobte kousky okurky a podávejte.
Další recepty najdete na www.apetitonline.cz