Když se mi stane, že na víkend zůstanu sama doma, nemám moc potřebu vyvářet. Spíš se válím, dokud se mi neodkrví ruka, zhlédnu všechny své oblíbené seriály jako třeba Selfie (ano, ten název vystihuje vše o ději) a nakonec se dlouho rozpouštím ve vaně s knihou, při poslechu pořadu Karla Gotta na Českém rozhlasu. Můj první recept pro ELLE je složený z ingrediencí přímo ze zahrady babičky mého přítele. Máme to štěstí, že naše spíž je čistě bio, aniž bychom museli zavítat na vinohradské farmářské trhy. Je výživný, chutný a vhodný i k relaxování, protože není zas tak tučný. I nenutí mé svědomí vytáhnout nohy z postele a věnovat se třeba sportu.
Co je potřeba (jedna osoba):
2 větší brambory
1 cibule
sušený česnek (nic vám po něm nebude – jsem žlučníkář)
1 červená řepa
hrst slunečnicových semínek
1 jablko
1 řapík řapíkatého celeru
redukované balsamico (podle chuti)
niva (nebo prostě nějaký plísňový sýr, může být i kozí)
olivový olej
citronový olej z Marks&Spencer
arabské koření hyssop (seženete v arabských obchodech i u nás)
Brambory se umyjí od bahna z pole (brambory ze záhonu nikdy neloupu), červená řepa se oloupe a obojí se nakrájí na kolečka. Do pekáčku nalijte tak tři lžíce oleje, přisypte sůl, arabské koření a sušený česnek. Pak do směsi postupně přimíchávejte cibuli, brambory a řepu, docílíte tak adekvátního pokrytí směsí. Dejte péct tak na 30 minut do trouby na 180 stupňů. Mezitím se stihne jedna vana. Pak si nakrájejte jablko na kostičky a k tomu stejně tak i řapíkatý celej. Pokapejte směs citronovým olejem a těsně před podáváním i balsamicem (nedělá to dobrotu, když úkon provedete moc brzy). Když jsou brambory trochu ožehnuté dozlatova, přidejte slunečnicové semínko a sýr. Zapékejte tak 5 minut. Pokud se v lednici najde ještě nějaká zelenina, přidejte ji k tomu. Ledový salát, nebo polníček. Inu a je hotovo!
Já dávám salát do malé mističky. I když jste o víkendu sami na periférii, můžete si doma navodit příjemnou atmosféru bistra v centru města. A taky se to nerozsype do postele, až to budete jíst u seriálu. Tak, jak to dělávám já.