FOODPORN PODLE BJUKITCHEN

Láska s vejci (na 1 porci)

2 vejce

1/2 lžičky másla

1 lžíce opravdu čerstvé smetany ke šlehání (trvanlivé se prosím vyhněte)

pažitka nebo cokoli jiného, co máte rádi na vejcích

dobrý chleba

sůl, čerstvě mletý pepř

bju

Zapnu troubu na 160 stupňů (pečení seshora, zespoda + horký vzduch). Vezmu pánvičku vhodnou do trouby nebo malou porcelánovou zapékací misku (objem na 1 vejce 120 ml), vymažu ji kouskem másla a dám do ní lžíci smetany a vložím ji do trouby, aby se mi rozpustilo máslo a miska rozehřála.

Po 2 minutách misku/pánvičku vyndám a rozklepnu do ní vajíčka. Trochu je osolím a opepřím. Pak misku vrátím zpátky do trouby a peču vajíčka. Pečení vajíček je vždycky trochu ‚tricky‘, protože záleží na typu trouby a na materiálu misky/pánvičky, tak je prosím na poprvé bedlivě sledujte, ať máte hezké ráno, a ne nervy na pochodu. :-) V zapékací misce se vejce pečou 7 minut + 1 minutu je necháme pod utěrkou odpočívat (bílek i žloutek jsou poměrně řídké) – takhle je mám ráda já, ale pokud je chcete mít víc upečená (na hniličko), nechte je tam cca o 1 minutu déle. Vajíčka jsou hotová, když jsou bílky zastřeny, ale u žloutku stále mírně cítíte ‚pohyb‘. Opeču si chleba v topinkovači, nakrájím si grep, uvařím si kávu, na vejce nasekám pažitku a mám nejhezčí ráno!​

fotky: Kubo Križo

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24