FOODHYPE PODLE BJUKITCHEN: GRANOLA

Granola je perfektní jídlo s sebou ven! Dejte si ji do lahve od okurek, přisypte pár malin a borůvek, do malé sklenice s víčkem nalijte mléko, a máte skvělou a zdravou svačinu do práce! Mějte se hezky!

GRAN

Granola

  • 200 g ovesných vloček

  • 100 g špaldových vloček

  • 150 g nahrubo nasekaných ořechů (použijte ty, co máte nejraději - já používám mandle a lískové)

  • 60 g dýňových semínek

  • 60 g lněného semínka

  • 60 g semínekchia  

  • 1 hrnek medu

  • šťáva z poloviny pomeranče

  • 7 g čerstvě nastrouhané skořice

  • špetka soli

  • 150 g kokosových vloček

  • 60 g goji 

  • 180 g nesířených brusinek nebo jiného sušeného ovoce (moje nejoblíbenější jsou černé moruše)

Předehřeju si troubu na 160 stupňů. Ve větší misce smíchám vločky, ořechy, semínka, skořici a špetku soli. V další misce promíchám med s pomerančovou šťávou a naliju ho na vločkovou směs a pečlivě ji promíchám rukama. Vločky rovnoměrně nasypu na plech, peču je 25 až 30 minut. Jestli chcete mít granolu sypkou, tak ji během pečení několikrát vařečkou promíchejte. Jestli máte raději větší vločkové kousky, tak nejlepší je, když si vidličkou prošleháte jeden bílek, tak aby byl opravdu hezky nadýchaný, a jemně ho pak zamícháte do vločkové směsi. Vločky pak už během pečení nemícháte. Když jsou vločky a ořechy krásně zlaté, přisypu k nim kokosové vločky a peču zhruba 2 minuty. Upečené vločky vyndám z trouby a nechám je vychladnout. Poté k nim přisypu sušené ovoce a goju. Granolu uchovávám v nádobě s víkem, tak vydrží křupavá zhruba tři týdny. ​

(foto: Kubo Križo)

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24