ELLE menu: Kančí kýta s šípkovou omáčkou a bezlepkové jáhlové knedlíky

Kančí kýta s šípkovou omáčkou

1,5 kg kančí kýty (může být i hřbet)
3 mrkve
3 petržele
1/4 celeru
3 stonky řapíkatého celeru
cibule
100 g kvalitního špeku
2 lžíce domácího sádla
divoké koření (nové koření, celý pepř, jalovec, bobkové listy, hvězdička badyánu)
snítka tymiánu
snítka majoránky
2 kusy celé skořice
2 lžíce hnědého cukru
1,5 dcl pomerančového džusu nebo šťávy
1 rajčatový protlak
200 g šípkové marmelády
3/4 litru hovězího vývaru (může být bujón)
sůl

Z jedné mrkve, petržele a dvou plátků celeru nakrájíme špikovací špalíčky. Nakrájíme špek na klínky a obalíme lehce solí. Do očištěného masa úzkým dlouhým nožem uděláme hlubší zářezy a střídavě špikujeme zeleninou a špekem. Hotové maso můžeme svázat provázkem, aby lépe drželo tvar. Ve větším hrnci (může být i papiňák) si na sádle osmahneme zbytek špeku. Po chvíli přidáme nadrobno pokrájený zbytek zeleniny a pražíme asi 5 minut, až začne zelenina zlátnout. Pak přidáme koření a opékáme další minutu. Zasypeme cukrem, ten po chvíli začne karamelizovat. Přilijeme pomerančovou šťávu a rajčatový protlak, přidáme omáčku, zamícháme a zalijeme vývarem. Přidáme připravené maso (mělo by být ponořené přesně po okraj). Dusíme alespoň 3 hodiny, v tlakovém hrnci 1 hodinu. Po uvaření maso vyndáme, omáčku scedíme přes síto, vrátíme zpátky do hrnce a případně dochutíme solí a šťávou z citrónu. Lehce povaříme, aby omáčka trochu zhoustla. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s knedlíkem.

fe59e55774aea2faff2b22476bc91b61 52a37

Jáhlové knedlíky - bezlepkové

150 g jáhel
80 g celozrnné rýžové mouky (může být i špaldová, pohanková)
1-2 vejce, podle konzistence
1 hrst hladkolisté petržele, jemně nasekané

Jáhly nasucho opražíme v hrnci nebo v pánvičce. Poté propláchneme vodou, aby se odstranily nečistoty a zalijeme v poměru 1:3 vodou. Osolíme, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Necháme vychladnout. Ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu. Přesypeme jáhly do mísy a zaděláme těsto. Nejdřív přimícháme mouku, potom přidáme vejce a nasekanou petrželku. Rukou pořádně promícháme a na omoučněném vále vytvoříme válečky cca 10 cm. Nebo si můžete udělat menší šišky. Opatrně vložíme do vroucí vody a když knedlíky vyplavou na hladinu, jsou hotové.

 

Jak na to:

1. maso špikujeme zeleninou a špekem

20160205 130347 2e32a

2. pražíme zeleninu, špek a koření

20160205 134126 5cc07

 

3. maso dusíme až 3 hodiny

20160205 134538 87d37

4. knedlíky: jáhly nasucho opražíme v hrnci

20160206 122533 99f71

 

5. zaděláme na těsto

20160206 122423 39a4d

6. připravíme z těsta šišky

20160206 122332 e7dbe

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24