Na 4 porce:
150 g tmavé čokolády se 70–75 % podílu kakaa
250 g ricotty
1 polévková lžíce bílého rumu
2 lžíce třtinového cukru
200 ml crème fraîche (nebo zakysané smetany)
- Rozpusťte 100 g čokolády ve vodní lázni. Zbylou čokoládu nalámejte, rozmixujte a dejte stranou.
- Důkladně rozmíchejte ricottu, rum, cukr a dvě lžíce crème fraîche. Přidejte k rozpuštěné čokoládě a míchejte, až vznikne hladká směs. Do té zamíchejte jednu lžíci namleté čokolády.
- Rozdělte krém do 4 sklenic nebo šálků, navrch přidejte zbytek crème fraîche a posypte čokoládou.
Tip:
Crème fraîche je obdobou zakysané smetany. Oproti ní má jemnější chuť, řidší konzistenci a vyšší obsah tuku (kolem 30 %). Nejčastěji se s ním potkáte ve francouzské kuchyni.