Cuketový salát, jaký jste ještě neměli!

(pro 4 jako příloha, pro 2 jako hlavní jídlo)

1 středně velká žlutá cuketa

1 středně velká tmavě zelená cuketa

1-2 menší světle zelené cukety

150 g cherry rajčátek

půl svazku koriandru

1-2 dobré citrony

50 g mandlí

3 jarní cibulky

6 lžic olivového oleje

sůl, čerstvě mletý pepř

image1 1 7fbdb

 

Začnu mandlemi. Rozpálím si pánev a nasekám si je nahrubo. Pak je opeču na pánvi pěkně do světle hněda. Když jsou hotové, začnou krásně vonět! Proces opékání trvá zhruba 3 minuty.

Očištěné cukety si nakrouhám na tenké plátky na mandolíně. Když mám cukety trošku delší, klidně je překrojím na půlky ať nemám plátky dlouhé jako špagáty.

Pak rozkrájím rajčátka na půlky a přidám je k cuketě. Z jarní cibulky odkrojím zelenou část a zbylou bílou, která má velmi jemnou chuť, nakrájím na tenká kolečka a přisypu je k cuketě. Koriandr nasekám a nasypu do mísy. Vše pak trochu osolím a opepřím čerstvě mletým pepřem. Přidám olivový olej, šťávu z citronu a pečlivě promnu salát mezi prsty. Nakonec ho podle chuti dochutím solí a pepřem.

 

Instagram: @bjukitchen

Foto: Kubo Krížo  

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24