Cuketová mánie

Mimochodem, možná vás překvapí, že cuketa pochází původně z Mexika a Střední Ameriky. Její výhoda je to, že se dá připravit na mnoho způsobů a zároveň je nízkokalorická, takže je ideální pro všechny, kdo si hlídají linii. Navíc je plná tělu prospěšných látek – najdete v ní fosfor, vápník, železo, měď a další prvky, dále vitamin B, kyselinu listovou a niacin. Co tedy s ní? Cuketu můžete smažit, vařit, zapékat, přidávat do nejrůznějších jídel… Nejlahodnější jsou malé mladé cukety, ze kterých nemusíte vykrajovat vnitřek se semínky. Vynikající jsou také cuketové květy, které ale u nás bohužel nejsou příliš k dostání. I tak je ale cuketových variací nepřeberně…

Cuketová pomazánka
Ideální pohoštění na piknik i na večírek. Hodí se také jako svačina do práce.
Doba přípravy: 15 minut + opékání 5 minut
Počet porcí: 2–4
Ingredience:
1 středně velká nebo 3 malé cukety
3 lžíce panenského olivového oleje
4–5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
2 drcené chilli papričky
mořská sůl
2 lžíce parmazánu, strouhaného
2 lžíce zakysané smetany (není nutné)
Příprava:
Cuketu omyjte a odřízněte z ní špičku a stopku. Podélně překrojte na čtvrtky a vykrojte střední měkkou část se semeny. Nastrouhejte nahrubo, prosolte a nechte na cedníku asi půl hodiny, aby pustila vodu. Pak propláchněte pod tekoucí vodou a dobře vymačkejte všechnu tekutinu. V pánvi na oleji opékejte asi 1 minutu chilli papričky a česnek (pozor, aby nezhnědl – byl by hořký). Vsypte cuketu a za stálého míchání opékejte 3 minuty. Přendejte do mísy a do ještě teplé směsi vmíchejte parmazán. Ochutnejte, případně dosolte, a chcete-li, můžete ještě zjemnit zakysanou smetanou.

cuk_pomazanka

Italská cuketová polévka
Doplnit ji můžete ještě listovým salátem a podávat jako lehký oběd nebo večeři.
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
60 ml panenského olivového oleje
1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
hrst bazalkových lístků, nasekaných
mořská sůl a mletý bílý pepř
1 kg cuket (nejlépe středních), rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky
750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
60 ml smetany na vaření
hrst hladkolisté petrželky, nasekané
50 g strouhaného parmazánu + další k podávání
K PODÁVÁNÍ
křupavý světlý chleba
čerstvě mletý barevný pepř
Příprava:
1. Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.
2. Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.

cuk_polevka


Slaný koláč s cuketou a mozzarellou
Jednoduché jídlo, které uchvátí vás i vaše hosty.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
2 lžíce rajčatové pasty (například značky Alnatura z dm drogerie nebo od Valfrutty)
1 stroužek česneku, prolisovaný
380 g listového těsta, rozváleného
125 g mozzarelly, natrhané na kousky
100 g žampionů, nakrájených na plátky
1 cuketa, nakrájená na tenká kolečka
1 lžíce olivového oleje
2 lžičky sušeného oregana
mořská sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Příprava:
Troubu zahřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Smíchejte rajčatovou pastu a česnek. Těsto dejte na plech a označte si vrypem obdélník zhruba jeden centimetr od okraje. Těsto uvnitř obdélníku propíchejte vidličkou, pak potřete rajčatovou směsí.
Pokryjte sýrem, houbami a cuketou, zakapejte olivovým olejem, posypte oreganem, lehce osolte a opepřete. Pečte dvacet minut, aby se těsto zvedlo a zezlátlo. Nakrájejte a podávejte se zeleným salátem.
NĚCO NAVÍC: Těsto můžete potřít a obložit pár hodin dopředu a uchovat v lednici. Před pečením ho zakapejte olejem a posypte oreganem, solí a pepřem.

cuk_kolac

Smaženky s cuketou, šunkou, bazalkou a ricottou
Ideální jídlo na pozdní snídani – brunch, lehký oběd nebo k letní večeři pod širým nebem.
Doba přípravy: 5 minut + smažení podle potřeby
Počet porcí: 2
Ingredience:
120 g hladké mouky prosáté s 1 lžičkou kypřicího prášku nebo 120 g samokypřicí mouky (prodává Tesco)
2 vejce
20 g másla, rozpuštěného
100 ml mléka
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
125 g ricotty
hrst bazalky
75 g šunky, nasekané
1 cuketa, nakrájená na dlouhé tenké proužky
olej na smažení
Příprava:
Dejte mouku s kypřicím práškem, vejce, máslo, mléko, sůl a pepř do velké mísy a promíchejte. Pak přidejte ricottu, bazalku, šunku a cukety. Dvě lžíce oleje rozpalte v malé pánvi a pak na něm osmahněte zhruba polovinu směsi. Opékejte dozlatova, asi jednu až dvě minuty po každé straně. Stejným způsobem usmažte zbytek těsta. Podávejte nakrájené na klínky.

cuk_smazenky

Salát s cuketou a opékaným kuřetem
Smíchejte aromatický estragon s cuketou a svěžími lístky baby špenátu a přidejte opečené kuřecí maso.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
4× 200g kuřecí prsní řízek
olivový olej na potření
mořská sůl a čerstvě drcený černý pepř
2 malé cukety (nejlépe jedna žlutá a jedna zelená) nebo salátová okurka, podélně nakrájené škrabkou na zeleninu na tenké plátky
1 lžíce estragonových lístků, nasekaných
1 dávka rajčatové omáčky
100 g baby špenátových lístků
Příprava:
1. Kuře potřete olejem, osolte a opepřete. Na středním až vysokém plameni zahřejte nepřilnavou pánev. Dejte na ni maso a opékejte ho z každé strany čtyři až pět minut, aby bylo propečené.
2. Pak nechte maso chvilku odstát mimo oheň, nakrájejte ho na plátky a dejte do mísy spolu s cuketami, estragonem, omáčkou a špenátem.
3. Lehce promíchejte a podávejte.

_cuk_salat

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24