CHUTNÉ LETNÍ SALÁTY

Salát s grilovanou zeleninou, krevetami a mátovou zálivkou

Ingredience:

1 střední lilek
4 střední cukety
1 střední rajče
citrónová šťáva
2 lžíce nasekané máty
¼ šálku jemně nasekané šalotky
0,5 kg oloupaných krevet
3 šálky čerstvé rukoly
1 šálek strouhaného sýru feta

Postup:

1. Zeleninu nakrájejte na kousky a položte na plech. Potřete ji slabě olejem a dochuťte solí a pepřem. Dejte na gril nebo do trouby a pečte, dokud nezhnědne.
2. Ve středně velké míse promíchejte krevety s polévkovou lžící oleje a soli. Rozmístěte rovnoměrně krevety na plech nebo grilovací rošt a z každé strany po dobu 1 minuty zprudka propečte.
3. Na zálivku smíchejte: 1 lžíce kůry, ¼ šálku citronové šťávy, šalotky, máty a ½ šálku oleje.
4. Rozložte zeleninu na talíř, přidejte krevety, rukolu a pokapejte zálivkou. Na závěr ještě posypte sýrem feta a můžete podávat.

01

Pošírované kuře se strouhaným zelím a mrkví

Ingredience:

2 kuřecí prsa
1 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce cukru
1 stroužek česneku
1 červená paprika
2 lžíce olivového oleje
4 šálky červeného zelí
3 střední mrkve
½ střední červené cibule, najemno nakrájená
1/3 šálku lístků máty na ozdobu
2 lžíce opečených sezamových semínek
2 lžíce křupavé šalotky
¼ šálku pražených arašídů

Postup:

1. Vložte kuře do vroucí vody a vařte po dobu 10 minut. Veškerou zeleninu nakrájejte na malé kousky.
2. Na zálivku smíchejte: limetkovou šťávu, rybí omáčku, 4 lžíce vody a cukr. Vmíchejte česnek, chilli a olivový olej.
3. Ve středně velké misce smíchejte kuře, nakrájenou zeleninu a zakapejte dresinkem. Ozdobte lístky máty, semínky, šalotkou a arašídy. Můžete servírovat.

02

Bulgur s artyčoky, redkvičkami a pestem

Ingredience:

1 ½ šálku bulguru
5 šálků zeleninového vývaru
1 svazek keříkových rajčat
3-4 artyčoky
2 citrony
3 stroužky česneku
1 svazek ředkviček
½ šálku pinioých oříšků
¼ šálku strouhaného Parmigiano Reggiano

Postup:

1. Potřete rajčata tenkou vrstvou oleje a dejte péct na 20 minut do trouby na 200°C.
2. Očistěte artyčoky a nakrájejte na plátky. V hrnci zahřejte 3-4 lžíce oleje a vložte do něj artyčoky a stroužky česneku. Na mírném ohni vařte po dobu 5-7 minut.
3. Rozmixujte ředkvičky, česnek a ořechy. Přidejte ½ šálku olivového oleje a rozmixujte do hladka. Lžící vmíchejte sýr a špetku soli.
4. Vše smíchejte na talíři a můžete podávat.

03

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24