Na 850 ml
Příprava 20–25 minut
Vaření 90 minut
425 g zralých rajčat, oloupaných, bez semínek a pokrájených
425 g krystalového cukru
140 g jablek vhodných na vaření, oloupaných, bez jádřinců, pokrájených
140 g cibule, najemno nasekané
140 g sušených meruněk, nasekaných
3 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
2 lžičky soli
450 ml bílého vinného octa
1,25 kg hrušek, oloupaných, zbavených jádřinců a pokrájených na kousky o velikosti sousta
Všechny suroviny kromě hrušek smíchejte ve velkém hrnci se silným dnem a přiveďte k varu. Nezakryté zvolna vařte na velmi nízkém plameni asi hodinu, dokud nemá směs sirupovitou konzistenci. Každých deset minut promíchejte vařečkou. Přidejte hrušky a za občasného míchání vařte dalších 30 minut. Nechte vychladnout, přendejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.