Pravý balzamikový ocet se vyrábí z vinného moštu a nechává se zrát několik let v dřevěných sudech.
Poznáte ho podle přívlastku tradizionale (di Modena nebo di Reggio Emilia), který smějí na etiketě uvádět pouze řemeslní výrobci patřící do Konsorcia Modena.
Balzamikový ocet se vyrábí také průmyslově a podle postupů lze dosáhnout poměrně dobré kvality a chuti. Cena takového produktu je pak výrazně nižší než v případě dlouho zrajících octů.
Balsamico jahody
Jahody s balsamicem jsou pikantním předkrmem i dezertem, který hravě zvládne každý.
- Omyté a okapané jahody (500 g) nakrájejte na půlky, čtvrtiny nebo plátky.
- Posypte je dvěma lžícemi krupicového cukru a pokapejte třemi lžícemi balzamikového octa.
- Nechte alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě mohly správně rozvinout.
- Podávejte ozdobené mátou.
Kam pro aceto balsamico?
Kvalitní ocet seženete v prodejnách Vom Fass nebo Chefparade, využít můžete i internetových obchodů, například Wine Food Market nebo Dobrá vína.