Hruškovitý plod s máslovitou dužinou je o něco kaloričtější než jiné druhy zeleniny a ovoce, zato je ale doslova napěchovaný cennými látkami. Obsahuje esenciální mastné kyseliny, kyselinu listovou, draslík a vitamin E. Má jemnou máslovo-oříškovou chuť a krémovou konzistenci a skvěle se hodí do salátů, polévek či studených omáček k masu.
Přijďte mu s námi na chuť!
Guacamole
1 zralé rajče
3 avokáda
1 menší cibule, nasekaná najemno
1 chilli paprička, nasekaná najemno
šťáva z jedné limety
nasekaný svazek koriandru
- Avokádo rozkrojte, vyjměte pecku a vydlabejte dužinu. Pokapejte ji limetovou šťávou, přidejte nakrájené rajče a vše rozmačkejte vidličkou.
- Smíchejte s ostatními ingrediencemi, důkladně promíchejte a nechte odpočívat.
- Podávejte jako dip k nachos nebo ke grilovanému masu.
Krevetový koktejl s avokádem
1 fenykl, nakrájený na malé kousky
1 zralé avokádo, oloupané a nakrájené na kostičky
200 g krevet, zlehka opečených na pánvi
3 jarní cibulky, nasekané najemno
55 g rukoly
4 lžíce olivového oleje
šťáva z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho citronu
- Připravte zálivku z olivového oleje a citrusových šťáv. Podle chuti můžete přidat sůl a pepř.
- Všechny ingredience kromě rukoly smíchejte dohromady s polovinou dresinku.
- Do sklenic na martini vložte lístky rukoly, na ně směs krevet, avokáda a fenyklu a těsně před podáváním zakápněte zbylým dresinkem.
Avokádo plněné kuřecím masem
100 g grilovaného kuřecího masa
1 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce olivového oleje
1 chilli paprička, zbavená semínek a nasekaná
2 zralá avokáda
svazek bazalky
- Kuřecí maso nakrájejte na velmi malé kousky a smíchejte s hořčicí, olivovým olejem a chilli papričkou. Podle chuti osolte a opepřete.
- Avokáda rozpulte a vyjměte pecku. Místo po pecce naplňte masovou směsí a posypte natrhanými bazalkovými lístky.