Jídelníček pro letní bronz

Všichni to víme. Výživa hraje klíčovou roli v tom, jak vypadá naše pleť. Ovlivňuje nejen její zdraví, ale i barvu. Britští vědci už před časem přišli s tím, že jídlo dokáže viditelně zabarvit kůži. Jak? Onou tajemnou ingrediencí jsou karotenoidy. Díky nim vám pokožka i bez slunečního záření zhnědne (podle britské studie ne do nezdravě hnědého, ale přitažlivě zlatavého odstínu). To, že karotenoidy fungují i jako silný antioxidant, který chrání buňky kůže před poškozením volnými radikály, berte jako skvělý benefit navíc.
Ovšem pozor – s karotenoidy v těle nejste lépe chráněni před spálením. Antioxidanty pouze napravují škody, které už se v kůži udály. Nepředcházejí jim.

Takže co jíst pro zlatavě opálenou pleť? Červené, žluté a oranžové ovoce nebo zeleninu – mrkev, rajčata, papriku, meloun, meruňky. Spoustu karotenoidů ale najdete i v brokolici, špenátu nebo olivovém oleji. Ovšem chce to trpělivost. Vědci doporučují pět kousků ovoce nebo zeleniny s karotenoidy denně a výsledek slibují do dvou měsíců.

Připravte se na léto! Vyhrajte jeden z 10 kosmetických balíčků ze sluneční řady kosmetiky SWISS NATURE, který obsahuje opalovací krém proti stárnutí a plážovou tašku. Jděte na Leto.elle.cz, odpovězte správně na soutěžní otázku, a výhru máte na dosah.

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24