Speciální dieta, která se stala obzvláště v New Yorku velkým hitem, spočívá v udržování správné hodnoty pH.
Rozděluje potraviny na ty, které v našem těle působí kyselinotvorně a které zásadotvorně. Překyselení organismu se totiž rychle projevuje i na naší pleti. Je bledá, matná a vrásky jsou na ní viditelnější.
Správná hodnota prostředí našeho těla je 7,4. Udržovat ji můžeme právě vhodným jídlem.
To by mělo být tvořeno ze dvou třetin zásaditými potravinami. Pokud se zcela vyhnete kyselinotvorným potravinám, rozdíl uvidíte už po třech dnech a za čtrnáct dnů bude vaše pokožka zářivější, odpočatější a hladší.
K mírně kyselinotvorným potravinám patří: cukr, červené maso, vejce, sýr, máslo, alkohol, káva, pečivo z bílé mouky, kečup, kakao.
K vysoce kyselinotvorným patří: těstoviny, mléko, ryby, čočka, chřest, černý čaj.
K mírně zásadotvorným patří: kukuřice, med, klíčky, kokos, hrách.
K vysoce zásadotvorným potravinám patří: jáhly, pohanka, cibule, brokolice, brambory, listová zelenina, zelený čaj, mořské řasy, banány.
Pokud neodoláte a dopřejete si například sklenku alkoholu, je dobré ji zapít sklenicí vody s citronem. Hladina pH se tak vyrovná. Neodoláte-li slazení, použijte javorový sirup.
Ideální jídelníček:
snídaně: zeleninová omeleta, kousek ovoce, čerstvě vymačkaná šťáva
oběd: grilovaný kousek krůtího masa se salátem, vařený brambor
svačina: jahody lehce pokapané javorovým sirupem
večeře: zeleninové rizoto z divoké rýže, meloun