Vyberte si svou dietu, díl 3.

Perfekcionistka

Tato dieta je určena ženám, které mají rády přesný seznam povolených jídel. Podstatou diety je sledování glykemického indexu všech potravin.

Jak to funguje?

Každá potravina má svůj glykemický index, který vyjadřuje její schopnost zvýšit hladinu cukru v krvi po strávení jídla. Chcete-li znát glykemický index všech potravin, podívejte se na tabulky, které naleznete na internetu, například na stránkách www.stob.cz. Pozor také na to, že vysoký glykemický index u piva, bílého chleba nebo brambor je považován za hyperglykemický – pro své vstřebání vyžadují více inzulinu vytvořeného slinivkou břišní, což vede k ukládání tuků.
Oproti tomu potraviny s nízkým glykemickým indexem, jako je celozrnný chléb, čokoláda s obsahem více než 70 % kakaa nebo červené víno, se vstřebávají pomaleji, nevedou tedy k ukládání tuků, a navíc spouštějí mechanismus k jejich odbourávání.

Klíčová pravidla:

HLAVNÍ ZÁSADY:
• Bohatá snídaně: Měla by obsahovat uhlohydráty s nízkým glykemickým indexem, jako je celozrnný chléb (nejlépe z otrub nebo žita) či ovoce. Doporučují se také vejce, libová šunka, nízkotučné sýry, margaríny a marmeláda slazená ovocným cukrem. Káva nebo čaj by neměly být příliš silné, protože by podporovaly tvorbu inzulinu (následkem čehož by na vás okolo jedenácté hodiny přišla chuť něco zakousnout). Doporučujeme kávu bez kofeinu.
• Vyvážený oběd: Dejte si bílkoviny (netučné maso, ryby, drůbež), zeleninu (vyjma vařené karotky, tuřínu či červené řepy, které mají vysoký glykemický index), obilniny (divokou nebo neloupanou rýži, fazole, čočku; škrobovité potraviny je přitom vždy třeba doprovodit stejným množstvím zeleniny). Dopřát si můžete i nízkotučný sýr nebo jiný mléčný výrobek a ovoce (kromě banánu, ananasu, melounu, vodního melounu a exotického ovoce). Ke kávě si můžete vzít kostičku hořké čokolády.
• Lehká večeře: Jezte především bílkoviny (vyjma červeného masa), zeleninu (syrovou, tepelně upravenou, zmraženou i konzervovanou). Jako dezert si dejte ovoce, mléčný výrobek, lehký sorbet nebo hořkou čokoládu. Toto je třeba dodržovat po dobu tří týdnů.
Jezte pravidelně – při vynechání jakéhokoli jídla se paradoxně tloustne. A respektujte pravidla vyvážené stravy: ve snídani by měly převažovat uhlohydráty s nízkým glykemickým indexem; oběd by měl být bohatší, večeře naopak lehčí (měla by obsahovat méně tuků a cukrů než snídaně).
Jezte maximálně tři kusy ovoce denně a také maximálně tři mléčné výrobky denně (ty musí být nízkotučné). Škroby nebo obilniny byste si měla v poledne dopřát jednou za dva tři dny. Upřednostňujte netučné maso a konzumaci vajec omezte na tři až čtyři kusy týdně. Maso ani sýr byste si neměla dávat k večeři. Ke každému jídlu s vyšším obsahem škrobu či bílkovin si přidejte zeleninu. Sklenička červeného nebo bílého suchého vína je povolena, ovšem žádné šampaňské, tvrdý alkohol ani pivo!

NÁVRH JÍDELNÍČKU:

Pondělí

Snídaně: čaj nebo káva bez kofeinu a bez cukru, dva plátky žitného chleba, nízkotučné máslo, třešňová marmeláda
Oběd: mořský ďas s pórkem, divoká rýže, ovoce, sklenička vína
Večeře: rajčatová polévka, míchaná vejce s chřestem, nízkotučný jogurt se skořicí

Úterý

Snídaně: slabý čaj či káva, šťáva z grapefruitu, plátek libové šunky, miska nízkotučného tvarohu
Oběd: salát ze žampionů, telecí játra na kari, zelené fazolky, plátek žitného chleba, 30 g nízkotučného sýra, dva dílky čokolády
Večeře: zapečená zelenina, kávový krém, sklenička červeného vína

Povolené ,zobání‘:
Máte-li raději slané – plátek sýra (s obsahem tuku maximálně 30 %), černé nebo zelené olivy, neloupané krevety (loupání zabere čas, ale sníte jich tak méně!).
Máte-li raději sladké – nízkotučný jogurt se skořicí a pěti vlašskými ořechy, tři dílky hořké čokolády.

Středa

Snídaně: čaj či káva, dva plátky otrubového chleba, rostlinný margarín, nízkotučný jogurt, zelené jablko
Oběd: králík s hořčičnou omáčkou, rajčata a cuketa, limetkový pudink
Večeře: omeleta s rajčaty a paprikami, miska nízkotučného tvarohu s jahodami

Čtvrtek

Snídaně: káva bez kofeinu nebo čaj, vejce naměkko, dva plátky celozrnného chleba, nízkotučný jogurt s ostružinami
Oběd: grilovaný hovězí steak, rajčata po provensálsku, celozrnné tagliatelle, jablko, sklenička vína
Večeře: slepičí vývar, čekanka s uzeným lososem, dva dílky čokolády

Pátek

Snídaně: slabá káva či čaj, dva plátky žitného chleba, rostlinný margarín, plátek libové šunky, nízkotučný jogurt, pomeranč
Oběd: krůtí plátek na zelenině, plátek sýra s obsahem tuku 30 %, plátek celozrnného chleba, dva dílky čokolády, sklenička červeného vína
Večeře: rajčatová polévka, pórkový koláč, miska nízkotučného tvarohu s malinami

Sobota

Snídaně: čaj či káva, vejce, dva plátky žitného chleba, plátek netučného sýra, jablko
Oběd: salát z řeřichy a celeru, marinovaná treska, jahody, sklenička suchého bílého vína
Večeře: pórková polévka, salát ze zelených fazolek, tvarohový koláč

Neděle

Snídaně: dva plátky otrubového chleba, meruňková marmeláda, nízkotučný jogurt s ostružinami
Oběd: zelený salát s drůbežími játry, telecí ragú, divoká rýže, čokoládová pěna, sklenička červeného vína
Večeře: cuketová terina, míchaná vejce s kambalou, nízkotučný jogurt se skořicí, dva dílky čokolády

Čtěte dále:
Vyberte si svou dietu, díl 1.
Vyberte si svou dietu, díl 2.

Časopis ELLE

Listopadové vydání tištěné ELLE 11/24