Vyberte si svou dietu, díl 1.

Pro milovnici biopotravin

Tato dieta je určena ženám, které milují vše, co je v biokvalitě. Vyzkoušet můžete třítýdenní detoxikační dietu, která vychází z vhodného spojení těchto potravin.

Jak to funguje?

Některé potraviny organismus okyselují, jiné jsou naopak zásadité. Ke snížení váhy, jejímu udržení a zachování dobrého zdravotního stavu je třeba udržovat rovnováhu mezi oběma typy potravin.

HLAVNÍ ZÁSADY:
• Snídaně plná vitaminů: zeleninové šťávy a obilniny. Dáváte-li přednost chlebu, vybírejte celozrnný a s kváskem. Pijte mandlové nebo rýžové mléko, dejte si sušené ovoce, oříšky, mandle nebo vlašské ořechy.
• Vegetariánský oběd: zelenina a obilná zrna (sezam, špalda, quinoa)
• Odpolední svačina: malé ovocné jídlo, kompot nebo salát s mandlemi
• Lehká večeře: grilované hovězí maso, v páře vařené drůbeží maso nebo ryba. Před masem si buď dopřejte polévku, nebo si dejte k masu zeleninu.

Klíčová pravidla

Rozdělte si denní příjem bílkovin, tuků a uhlohydrátů do tří jídel. V jednom jídle by se neměly kombinovat.
Konzumujte pokud možno biopotraviny, protože pesticidy, chemické konzervanty a barviva přispívají k nerovnováze organismu a obsahují těžké kovy. Ze svého jídelníčku také vyškrtněte slazené nápoje a limonády. Oleje upřednostňujte olivové, sezamové a řepkové v biokvalitě.

Měla byste vědět

Citron je zásaditý, ačkoli si většina lidí myslí opak. A mandle jsou skvělé pro vyrovnání pH: nechte je přes noc namočit ve vodě a ráno nebo přes den jich pak můžete sníst asi deset (nejdřív oloupejte slupku).

Jaký sport zvolit? Jógu, protože při ní se naučíte správně dýchat.

NÁVRH JÍDELNÍČKU:

Pondělí

Snídaně: chléb z kvásku, rajčata, salátová okurka, olivový olej
Oběd:
okurková šťáva s citronem, cuketové carpaccio s piniovými oříšky a tykvovým olejem, rizoto s artyčoky
Odpolední svačina: salát z exotického ovoce, mandlového mléka, grilovaných mandlí a čerstvé máty
Večeře: polévka ze zelené zeleniny a grilovaných mořských řas, grilovaná ryba, lilkový salát s olivovým olejem

Úterý

Snídaně: šťáva z červené řepy a karotky, toust z celozrnného chleba s avokádem
Oběd: okurkové carpaccio, cizrnový hummus (pyré), kuskus se zeleninou
Odpolední svačina: pyré z jablek, datlí a mandlí
Večeře: cuketová polévka s petrželkou, grilovaná kuřecí prsíčka po indicku s kaší z červené řepy, květákové knedlíčky s kurkumou a brokolice s pistáciemi

Středa

Snídaně: šťáva z karotky, toust z celozrnného chleba
Oběd: carpaccio z červené řepy, posypané tykvovými semínky a obilnými klíčky, thajský rýžový salát
Odpolední svačina: krém z manga a avokáda, provoněný zázvorem a limetkou
Večeře: pikantní polévka z tykve a rajčat, grilovaná ryba s černými olivami a lehkou kořeněnou zálivkou

Povolené ,zobání‘:
Sušené ovoce a oříšky, například mandle, datle,
vlašské ořechy.

Čtvrtek

Snídaně: koktejl ze šťávy z červené řepy a karotky, mandlí, bílého sezamu a rýžového mléka se lněnými a slunečnicovými semínky
Oběd: okurková šťáva s citronem, cuketové carpaccio s piniovými oříšky, zeleninové lasagne s krémem z červených paprik
Odpolední svačina: kompot z jablek a jahod s vanilkou a grilovanými mandlemi
Večeře: tykvový krém, ryba dušená se zeleninou

Pátek

Snídaně: šťáva z červené řepy a pomerančů, toast z celozrnného chleba
Oběd: gazpacho z rajčat, paprik, okurky a jarních cibulek, quinoa (plody jihoamerické rostliny, podobné obilovinám) s rukolou a cuketovými kuličkami
Odpolední svačina: pomerančový salát
Večeře: česneková polévka, thajské rybí ragú

Sobota

Snídaně: šťáva z červené řepy a karotky s mandlemi a vlašskými ořechy
Oběd: okurková šťáva s citronem, tzatziki s piniovými oříšky, špaldový tabouleh s limetkou, zázvorem a rukolou, salát z červených paprik
Odpolední svačina: vlažný ananasový salát s kořením
Večeře: karotková polévka s pomerančem, grilovaný hovězí steak, osmahnuté cukety s rozmarýnem

Neděle

Snídaně: koktejl z karotkové šťávy, slunečnicových semínek, mandlí, bílého sezamu a rýžového mléka
Oběd: carpaccio z fenyklu a červené řepy s obilnými klíčky, lasagne z grilované zeleniny s krémem z paprik
Odpolední svačina: salát z čerstvého ovoce s mátou
Večeře: plněné drůbeží závitky s lehkou majonézou, do níž dáte oříšky kešu a estragon

Čtěte dále:
Vyberte si svou dietu, díl 2.
Vyberte si svou dietu, díl 3.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24