Absolut detox, díl 2.
Říká se, že ve zdravém těle přebývá zdravý duch. Někteří lidé jsou ale pro jeho očistu ochotni podstoupit i poměrně dost drastickou kúru.
ZDE NALEZNETE PRVNÍ DÍL.
Meditace, procházky a klystýr
Přesto Aneta vzpomíná na thajský pobyt jako na nekonečnou idylu. „Den
začínal ranní meditací na pláži. Připadali jsme si jako v ráji,“
říká. Poté s manželem vypili koktejl z psyllia (vláknina z jitrocele
indického usnadňující průchodnost střev), vody a ananasového džusu
podporujícího spalování tuků. Ten měl Padillovým nastartovat organismus
na vyměšování.
„Po zhruba hodině a půl následovalo braní pilulek – projímadla a laktobacilů, které tvoří střevní kulturu,“ dodává Aneta. Po doporučovaných procházkách a józe přicházela na řadu akce s velkým A neboli klystýr. „Od osobní asistentky jsme vyfasovali asi desetilitrový kbelík s kávovou směsí, který jsme si sami v koupelně naplnili vodou. Poté jsme si lehli na speciální lehátko nad toaletou a zavedli si hadičku do řitního otvoru,“ vypráví. Když se hadička pod tlakem uvolnila, střeva se začala napouštět směsí kávy a vody. „Po jejich naplnění začalo vypouštění – zatímco kolem hadičky odtékal obsah střev a voda, která se do těla napustila, v hadičce se přirozeně voda naším tlakem zastavila. Jakmile jsem se uvolnila, voda opět začala pomalu proudit do střev,“ popisuje Aneta.
Naordinujte si riziko
Je ale podobná kúra vůbec bezpečná? Odborníci mají na kompletní očistu
těla celé spektrum názorů. Od pochvalných až po ty nemilosrdně
zatracující. „Střevo má samočisticí schopnost, kterou bychom neměli
podceňovat a spíš ji podporovat vhodnou skladbou stravy. Pokud někdo
podstoupí takto invazivní defekační kúru, čisticí schopnost střeva
naruší, ne-li přímo trvale poškodí,“ vysvětluje doktorka Kateřina
Cajthamlová, známá z pořadu Jste to, co jíte. „Pokud někomu jeho
gastroenterolog tuto metodu doporučí, není třeba se obávat větších
rizik. Ale ordinovat si tak zásadní zákrok dle vlastní libovůle je opravdu
hazard se zdravím. Nikdo neví, co přesně klystýry obsahují, kolik v sobě
mají soli, rostliných výtažků a mýdla, které silně dráždí stěnu
střeva, a kdo vám je bude provádět,“ upozorňuje doktorka Cajthamlová.
Zároveň rázně varuje: „Pokud vám nikdo přesně neřekl, jak daleko se
dostane proud vody ve vašem zažívacím traktu, jedná se o velmi
nebezpečný výkon.“ Standardně by se měl proud dostat maximálně ke
slinivce. „Dostane-li se zpětným proudem dále, mohl by způsobit akutní
smrt.“ Doktorka Cajthamlová nepovažuje za dobré ani dlouhodobé pití
psyllia – podle ní totiž dráždí střevní stěnu. Takže i když jeho
používání občas neuškodí, deset dní v kuse je příliš. Navíc je
podle ní lepší spolehnout se na vlákninu obsaženou v ovoci a
zelenině.
VÍCE SE DOČTETE VE TŘETÍM DÍLE.
TEXT: ANNA HUBÍNKOVÁ