Káva: překážka hubnutí?

Druhá strana mince
Jenže jak už bylo řečeno, podle celé řady odborníků je působení kávy zcela opačné. Káva sice mírně zvyšuje produkci inzulinu, jenž podporuje ukládání tuků, zároveň ale napomáhá jejich spalování. Výsledek? Remíza neboli vynulováno. Jediný problém tak nastane, když kvůli pití kávy začnete uzobávat bez rozmyslu. Pokud se však ovládnete, nic by vám nemělo hrozit.

Je ovšem pravda, že budete-li pít příliš mnoho kávy (víc než pět šálků denně), můžete být podrážděná. Stejně tak vám ale malý šálek či dva pomůže proti odpolední únavě.

Navíc káva zabraňuje vstřebávání vitaminů B1 a B6, které napomáhají kontrole pohybu zažívacího traktu, takže pokud s kávou úplně přestanete, může se vám stát, že pocítíte zpomalení metabolismu. Na druhé straně káva působí močopudně a také zrychluje činnost střev, což v případě, že chcete zhubnout, není zanedbatelné.

Proti zánětům
A přestože ji vyhlášení odborníci na detox, jako je zmíněný Dr. Joshi, obviňují z toho, že způsobuje řady neduhů (nadváhu, stárnutí i stres), působí káva i protizánětlivě. Obsahuje totiž polyfenoly (podobně jako červené víno nebo čaj) a další látky, které působí jako antioxidanty.

Káva působí jako alkohol nebo nikotin. Zvyšuje hladinu dopaminu, jenž má euforizující účinky.

A ještě jeden pozitivní účinek kávy jako protiváha: kofein napomáhá prevenci takzvaného diabetu 2. typu, nemoci, jež je s ohledem na rostoucí obezitu stále častější. Několik studií z poslední doby totiž ukázalo, že pokud člověk zvýší denní spotřebu kávy, snižuje se u něj riziko vzniku této choroby. Tyto výsledky se projevily u osob, které pily tři až čtyři šálky denně. Zajímavé na tom je, že tento vztah byl vůči kávě, nikoli jen samotnému kofeinu: u lidí, kteří pili kávu, byl patrnější než u těch, kteří pili čaj.

Kdopak by se kávy bál…
Výsledek? Určitě není nutné se kávy zcela vzdát. Pokud chcete ztratit nějaké to kilo, vynechání kávy vám pravděpodobně samo o sobě nepomůže: k tomu je potřeba vyvážená strava a pohyb. A se škodlivostí kávy to vůbec není tak hrozné, jak to v podání některých výzkumů vypadá. I tady platí, že všeho a mírou…

TEXT: PETRA ŠVECOVÁ

Čtěte více:

Zdroj článku:

Časopis ELLE

ELLE Zářijové vydání 09/24