Tajemství svěží pleti
Kosmetický svět ovládla nová posedlost: antioxidanty. Není divu. Dokážou totiž chránit pokožku před vlivy životního prostředí, škodlivým UV zářením i předčasným stárnutím. Kde je najdete?
Kde všude najdeme antioxidanty?
Mezi nejúčinnější zdroje antioxidantů patří ovoce a zelenina, ale také
rostliny a bylinky. Naleznete je v ostružinách, malinách, borůvkách,
třešních a višních, ale i meruňkách, granátových jablkách,
v hroznovém víně (konkrétně jeho jádrech). Důležité antioxidanty jsou
i v červeném a bílém víně nebo v bílém a zeleném čaji, gingku či
lékořici. A pochopitelně také v zelenině: kapustě, rajčatech,
špenátu, česneku, červené a žluté cibuli…
Šikovným vodítkem pro výběr antioxidanty nabitého ovoce a zeleniny je přitom již jejich samotná barva: čím je sytější, tím více antioxidantů obsahují. V čerstvém a zmrazeném ovoci a zelenině je poté více antioxidantů než v plodech konzervovaných a tepelně či jinak zpracovaných, v celých plodech je jich více než ve šťávách.
Nestačí tělu antioxidanty ze stravy?
Určitě ne. V normálním životě je jejich příjem příliš nízký,
zejména vitaminů C a E, zinku a selenu.
Jaký význam mají antioxidanty v kosmetice?
Již před dvaceti lety začaly laboratoře jednotlivých kosmetických značek
hon na zázračnou složku zpomalující stárnutí pleti. Nejprve šlo
převážně o vitamin E neboli tokoferol, od té doby ale výzkum
antioxidantů urazil pořádný kus cesty. Ve svých přípravcích značky
používají různé přísady se širokým spektrem působení proti
radikálům – například polyfenoly z hroznového vína, zázvor
u Chanelu, koenzym Q10 nebo komplexy osmi antioxidantů v nejnovějším
krému proti stárnutí od Estée Lauder…
Ty působí přímo v pleti: chrání ji před UV zářením, rozjasňují ji, bojují proti vráskám…